Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić: MUP nastavlja sa jačanjem sistema zaštite i spašavanja, kroz dodatna ulaganja u opremu i obuke

Objavljeno: 29.02.2020. 21:51 Autor: MUP
„Obaveza svih nas je da dajemo aktivan doprinos u smanjenju rizika od katastrofa, jer nam je cilj isti, a odgovornost zajednička, i kao građana i kao pripadnika sistema zaštite i spašavanja“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na današnjoj svečanosti upriličenoj povodom obilježavanja 1. marta -Dana zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite.

Biro za odnose s javnošću Vlade CGMinistar Nuhodžić je kazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu radi na unapređenju sistema zaštite i spašavanja, kroz ulaganja u opremu i obuke.

„Ipak, ima prostora za dalje unapređenje ovog sistema. U tom smislu, želim da pohvalim angažovanost pripadnika Direktorata za vanredne situacije, koji su u periodu od 2016. godine do danas realizovali ili realizuju projekte sa međunarodnim partnerima, u vrijednosti od oko 7 miliona eura”, saopštio je Nuhodžić. Dodao je da MUP posebnu pažnju poklanja međunarodnoj saradnji, jer smo svjedoci da katastrofe ne poznaju granice.

Govoreći o izazovima elementarnih nepogoda, ministar je saopštio da nijesmo imali nijednu žrtvu zbog neadekvatnog postupanja pripadnika sistema zaštite i spašavanja, što predstavlja naš najveći kapital.

Biro za odnose s javnošću Vlade CGMinistar je ovom prilikom uručio nagrade i priznanja za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u prethodnoj godini.

„Dobitnicima nagrada i priznanja iskazujem poštovanje zbog rezultata koje su postigli. Ne zaboravljamo ni one koji danas nijesu sa nama, a koji su svojim herojskim podvizima dokazali da su solidarnost i humanost vrijednosti koje nas povezuju u teškim situacijama“, kazao je ministar.

Čestitku pripadnicima službi zaštite i spašavanja uputio je i predsjednik Vlade Duško Marković, navodeći da je pouzdan sistem zaštite i spašavanja oslonac sigurnosti građana Crne Gore. Posebno je istakao spremnost Vlade da i u narednom periodu doprinosi boljem položaju zaposlenih u ovim službama.

Prisutnima se obratio i generalni direktor za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić, koji je rekao da se obim i težina poslova u oblasti zaštite i spašavanja stalno usložnjavaju, a razvoj ovog sistema sve više dobija na značaju kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. „Građani su pouzdan partner i u preventivnim aktivnostima i u poštovanju preporuka nadležnih službi i organa u situacijama kada se za to nameće potreba“, naglasio je Mulić.

Odlukom Komisije za sprovođenje postupka dodjele nagrada i priznanja ove godine dodijeljeno je 5 novčanih nagrada, 8 zahvalnica i jedna značka zaštite i spašavanja.

Novčane nagrade dobili su:

Milosav Korać, zamjenik komandira Službe zaštite i spašavanja Berane
Filip Tošić, vatrogasac-spasilac iz Službe zaštite i spašavanja Bijelo Polje
Dragan Čupić, vatrogasac-spasilac iz Službe zaštite i spašavanja Budva
Ranko Racković, vođa grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica
Goran Čavić, komandir Službe zaštite i spašavanja Pljevlja

Zahvalnice
za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja dodijeljene su:

Međunarodnoj nevladinoj organizaciji Norveška narodna pomoć (NPA)
Međunarodnom fondu povjerenja (ITF)
Upravi carina Crne Gore
NVO Fondaciji za razvoj sjevera – FORS MONTENEGRO
Kadru Kurtoviću, vatrogascu – spasiocu, zaposlenom u Službi zaštite i spašavanja Ulcinj
Draganu Stanojeviću, vođi grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada
Predragu Milikiću, vođi grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada
Miodragu Đukanoviću, vođi grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada

Značku zaštite i spašavanja dobio je Eduard Kovačić, zamjenik komandira Službe zaštite i spašavanja Kotor.

Na današnjoj svečanosti predstavljena je i aplikacija koja je namijenjena građanima i turistima, a koja sadrži bitne podatke u slučaju potrebe za nekom od hitnih službi.

Čestitku predsjednika Vlade Duška Markovića možete preuzeti na sljedećem linku: Čestitka



MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?