Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић: МУП наставља са јачањем система заштите и спашавања, кроз додатна улагања у опрему и обуке

Објављено: 29.02.2020. 21:51 Аутор: МУП
„Обавеза свих нас је да дајемо активан допринос у смањењу ризика од катастрофа, јер нам је циљ исти, а одговорност заједничка, и као грађана и као припадника система заштите и спашавања“, поручио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на данашњој свечаности уприличеној поводом обиљежавања 1. марта -Дана заштите и спашавања у Црној Гори и Међународног дана цивилне заштите.

Biro za odnose s javnošću Vlade CGМинистар Нухоџић је казао да Министарство унутрашњих послова у континуитету ради на унапређењу система заштите и спашавања, кроз улагања у опрему и обуке.

„Ипак, има простора за даље унапређење овог система. У том смислу, желим да похвалим ангажованост припадника Директората за ванредне ситуације, који су у периоду од 2016. године до данас реализовали или реализују пројекте са међународним партнерима, у вриједности од око 7 милиона еура”, саопштио је Нухоџић. Додао је да МУП посебну пажњу поклања међународној сарадњи, јер смо свједоци да катастрофе не познају границе.

Говорећи о изазовима елементарних непогода, министар је саопштио да нијесмо имали ниједну жртву због неадекватног поступања припадника система заштите и спашавања, што представља наш највећи капитал.

Biro za odnose s javnošću Vlade CGМинистар је овом приликом уручио награде и признања за допринос у развоју система заштите и спашавања у претходној години.

„Добитницима награда и признања исказујем поштовање због резултата које су постигли. Не заборављамо ни оне који данас нијесу са нама, а који су својим херојским подвизима доказали да су солидарност и хуманост вриједности које нас повезују у тешким ситуацијама“, казао је министар.

Честитку припадницима служби заштите и спашавања упутио је и предсједник Владе Душко Марковић, наводећи да је поуздан систем заштите и спашавања ослонац сигурности грађана Црне Горе. Посебно је истакао спремност Владе да и у наредном периоду доприноси бољем положају запослених у овим службама.

Присутнима се обратио и генерални директор за ванредне ситуације МУП-а Мирсад Мулић, који је рекао да се обим и тежина послова у области заштите и спашавања стално усложњавају, а развој овог система све више добија на значају како на државном, тако и на локалном нивоу. „Грађани су поуздан партнер и у превентивним активностима и у поштовању препорука надлежних служби и органа у ситуацијама када се за то намеће потреба“, нагласио је Мулић.

Одлуком Комисије за спровођење поступка додјеле награда и признања ове године додијељено је 5 новчаних награда, 8 захвалница и једна значка заштите и спашавања.

Новчане награде добили су:

Милосав Кораћ, замјеник командира Службе заштите и спашавања Беране
Филип Тошић, ватрогасац-спасилац из Службе заштите и спашавања Бијело Поље
Драган Чупић, ватрогасац-спасилац из Службе заштите и спашавања Будва
Ранко Рацковић, вођа групе у Служби заштите и спашавања Главног града Подгорица
Горан Чавић, командир Службе заштите и спашавања Пљевља

Захвалнице
за допринос у развоју система заштите и спашавања додијељене су:

Међународној невладиној организацији Норвешка народна помоћ (НПА)
Међународном фонду повјерења (ИТФ)
Управи царина Црне Горе
НВО Фондацији за развој сјевера – ФОРС МОНТЕНЕГРО
Кадру Куртовићу, ватрогасцу – спасиоцу, запосленом у Служби заштите и спашавања Улцињ
Драгану Станојевићу, вођи групе у Служби заштите и спашавања Главног града
Предрагу Миликићу, вођи групе у Служби заштите и спашавања Главног града
Миодрагу Ђукановићу, вођи групе у Служби заштите и спашавања Главног града

Значку заштите и спашавања добио је Едуард Ковачић, замјеник командира Службе заштите и спашавања Котор.

На данашњој свечаности представљена је и апликација која је намијењена грађанима и туристима, а која садржи битне податке у случају потребе за неком од хитних служби.

Честитку предсједника Владе Душка Марковића можете преузети на сљедећем линку: Честитка



МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?