Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Stajnbergom

Objavljeno: 17.05.2009. 23:04 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas u Kotoru sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Džejmsom Stajnbergom.

Predsjednik Đukanović je ocijenio da su partnerski i prijateljski odnosi sa SAD od izuzetne važnosti za Crnu Goru, kao i da je za evroatlantsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja pojačana pažnja nove američke administracije prema ovom regionu. On je istakao da je za Zapadni Balkan ključno pitanje stabilnosti jer se više puta potvrdilo da zemlje ovog regiona nemaju samoregulatorne mehanizme za njeno očuvanje. Stoga, budućnost svih država regiona vidim u okviru evroatlantskih integracija, ocijenio je predsjednik Đukanović, uz zahvalnost američkoj Vladi na dosadašnjoj pomoći Crnoj Gori na putu njenog punopravnog članstva u NATO. On je naglasio značaj koji Crna Gora pridaje regionalnoj saradnji kao bitnom preduslovu za dalje približavanje članstvu u Evropskoj uniji i NATO.

Predsjednik Đukanović je, govoreći o ekonomskoj saradnji dvije države, istakao da ima dosta prostora za njeno unaprjeđenje i za veće prisustvo američkih investitora u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore intenzivno radi na učvršćivanju pravne sigurnosti i daljem unaprjeđenju ekonomskih sloboda, što su glavne pretpostavke za privlačenje stranih investicija, kazao je predsjednik Đukanović.

On je zahvalio visokom gostu na odluci američke Vlade da uskoro otvori odjeljenje za pružanje konzularnih usluga, čime će se steći uslovi da crnogorski građani u Podgorici mogu dobijati američke vize.

Zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Džejms Stajnberg podsjetio je da njegova posjeta Crnoj Gori dolazi uoči treće godišnjice nezavisnosti i ocijenio da je zadivljujuće kako je predsjednik Đukanović u prethodnom periodu vodio svoju zemlju. Izrazio je punu podršku američke Vlade evroatlantskom i evropskom opredjeljenju Crne Gore, uz saglasnost sa predsjednikom Đukanovićem da bez učešća NATO ni u prethodnom periodu ne bi bilo stabilnosti na Zapadnom Balkanu. On je izrazio zahvalnost američke Vlade na konstruktivnom uticaju Crne Gore na ostale zemlje regiona. Veoma cijenimo i vašu spremnost da Crna Gora učestvuje u misiji NATO u Avganistanu, kazao je Stajnberg.

On je potvrdio da će nova američka administracija posvetiti dodatnu pažnju regionu Zapadnog Balkana, na šta ukazuje i predstojeća balkanska turneja potpredsjednika Bajdena. U tom kontekstu, predsjednik Đukanović i zamjenik državnog sekretara Stajnberg detaljno su razmijenili mišljenja o situaciji u regionu.

U razgovoru predsjednika Đukanovića i zamjenika državnog sekretara Stajnberga učestvovao je i ministar inostranih poslova Milan Roćen.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?