Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао са замјеником државног секретара САД Џејмсом Стајнбергом

Објављено: 17.05.2009. 23:04 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао је данас у Котору са замјеником државног секретара Сједињених Америчких Држава Џејмсом Стајнбергом.

Предсједник Ђукановић је оцијенио да су партнерски и пријатељски односи са САД од изузетне важности за Црну Гору, као и да је за евроатлантску перспективу Црне Горе и Западног Балкана од изузетног значаја појачана пажња нове америчке администрације према овом региону. Он је истакао да је за Западни Балкан кључно питање стабилности јер се више пута потврдило да земље овог региона немају саморегулаторне механизме за њено очување. Стога, будућност свих држава региона видим у оквиру евроатлантских интеграција, оцијенио је предсједник Ђукановић, уз захвалност америчкој Влади на досадашњој помоћи Црној Гори на путу њеног пуноправног чланства у НАТО. Он је нагласио значај који Црна Гора придаје регионалној сарадњи као битном предуслову за даље приближавање чланству у Европској унији и НАТО.

Предсједник Ђукановић је, говорећи о економској сарадњи двије државе, истакао да има доста простора за њено унапрјеђење и за веће присуство америчких инвеститора у Црној Гори. Влада Црне Горе интензивно ради на учвршћивању правне сигурности и даљем унапрјеђењу економских слобода, што су главне претпоставке за привлачење страних инвестиција, казао је предсједник Ђукановић.

Он је захвалио високом госту на одлуци америчке Владе да ускоро отвори одјељење за пружање конзуларних услуга, чиме ће се стећи услови да црногорски грађани у Подгорици могу добијати америчке визе.

Замјеник државног секретара Сједињених Америчких Држава Џејмс Стајнберг подсјетио је да његова посјета Црној Гори долази уочи треће годишњице независности и оцијенио да је задивљујуће како је предсједник Ђукановић у претходном периоду водио своју земљу. Изразио је пуну подршку америчке Владе евроатлантском и европском опредјелјенју Црне Горе, уз сагласност са предсједником Ђукановићем да без учешћа НАТО ни у претходном периоду не би било стабилности на Западном Балкану. Он је изразио захвалност америчке Владе на конструктивном утицају Црне Горе на остале земље региона. Веома цијенимо и вашу спремност да Црна Гора учествује у мисији НАТО у Авганистану, казао је Стајнберг.

Он је потврдио да ће нова америчка администрација посветити додатну пажњу региону Западног Балкана, на шта указује и предстојећа балканска турнеја потпредсједника Бајдена. У том контексту, предсједник Ђукановић и замјеник државног секретара Стајнберг детаљно су размијенили мишљења о ситуацији у региону.

У разговору предсједника Ђукановића и замјеника државног секретара Стајнберга учествовао је и министар иностраних послова Милан Роћен.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?