Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio generalnog sekretara OEBS-a Marka Perina de Brišanboa

Objavljeno: 10.07.2009. 22:51 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas generalnog sekretara OEBS-a Marka Perina de Brišanboa, koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović je izrazio visoko poštovanje za rezultate dosadašnje saradnje i kontinuiranog dijaloga sa OEBS-om, kao i za aktivnosti Misije OEBS u Podgorici. Ta saradnja u proteklom periodu ogledala se u brojnim oblastima, veoma značajnim za integracione i demokratske procese u Crnoj Gori reformama u policiji i sudstvu, borbi protiv kriminala i korupcije, podršci Parlamentu, kao i saradnji u izbornim procesima. Predsjednik Đukanović je iskazao zadovoljstvo izvještajem misije ODIHR o posljednjim parlamentarnim izborima, koji potvrđuje dalju demokratizaciju Crne Gore i podizanje standarda u izbornim procesima. U tom kontekstu, izrazio je očekivanje da će OEBS biti konstruktivan partner Crnoj Gori u usaglašavanju izbornog zakonodavstva sa Ustavom kako bi se na najbolji način riješilo pitanje zastupljenosti manjina u Parlamentu.

Generalni sekretar OEBS-a Mark Perin de Brišanbo je, čestitajući predsjedniku Đukanoviću na izbornom procesu i rezultatima parlamentarnih izbora, izrazio spremnost OEBS-a da svojim iskustvom pomogne Crnoj Gori u definisanju nekih rješenja u izbornom zakonodavstvu u pogledu zastupljenosti manjina u Parlamentu, napominjući da za to pitanje ne postoji čarobni štapić ni gotova formula.

On je ocijenio da je Crna Gora prepoznata kao aktivan faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, u kome i dalje postoje neka otvorena pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Sagovornici su podvukli značaj regionalne saradnje, ocjenjujući veoma značajnim što će u narednom periodu upravo Crna Gora preuzeti predsjedavanjem brojnim regionalnim inicijativama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?