Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Njujork: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović učestvovao na Samitu UN posvećenom klimatskim promjenama

Objavljeno: 23.09.2009. 03:40 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović učestvovao je danas na Samitu posvećenom klimatskim promjenama koji se održava uoči početka 64. redovnog zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Na Samitu o klimatskim promjenama učestvovao je veliki broj predsjednika država i vlada zemalja članica UN što predstavlja pokazatelj vanredne zainteresovanosti lidera za nastavak dijaloga i pregovora o postizanju najšireg međunarodnog dogovora o pravnom instrumentariju za period poslije 2012. godine, nakon isteka važenja Kjoto Protokola.

Samit je otvorio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, a među govornicima na plenumu su bili i predsjednici SAD, Francuske, Kine, Japana, Švedske i dr. Samit je inače organizovan u okviru interaktivne diskusije na osam okruglih stolova. Predsjednik Đukanović je u svom obraćanju istakao spremnost Crne Gore da značajnije doprinese u globalnim i regionalnim naporima za prilagođavanje i ublažavanje posljedica klimatskih promjena. U tom kontekstu, predsjednik Đukanović je posebno istakao formiranje Regionalnog foruma za klimatske promjene i održavanje ministarske konferencije o klimatskim promjenama i održivom razvoju koja će se za zemlje Jugoistočne Evrope i regiona Mediterana održati u Crnoj Gori, 16. i 17. oktobra o.g. Izlaganje predsjednika Đukanovića je dostupno u formi video zapisa na zvaničnom sajtu Ujedinjenih nacija.

Budući da prethodi Konferenciji UN posvećenoj klimatskim promjenama, zakazanoj za decembar o.g. u Kopenhagenu, Samit predstavlja priliku da se dogovorom lidera pospješe pregovori i definišu smjernice za postizanje sveobuhvatnog i djelotvornog okvira za period poslije 2012. godine.

Na marginama Samita, predsjednik Đukanović je danas imao brojne susrete sa šefovima drugih delegacija i predstavnicima privatnog sektora.

Takođe, predsjednik Đukanović je u okviru Samita učestvovao na zvaničnom ručku koji je priredio Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i čija je tema bila Održiva inicijativa rada.


Ovdje možete preuzeti izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na Samitu UN posvećenom klimatskim promjenama. Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?