Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Њујорк: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић учествовао на Самиту УН посвећеном климатским промјенама

Објављено: 23.09.2009. 03:40 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић учествовао је данас на Самиту посвећеном климатским промјенама који се одржава уочи почетка 64. редовног засиједања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку. На Самиту о климатским промјенама учествовао је велики број предсједника држава и влада земаља чланица УН што представља показатељ ванредне заинтересованости лидера за наставак дијалога и преговора о постизању најширег међународног договора о правном инструментарију за период послије 2012. године, након истека важења Кјото Протокола.

Самит је отворио генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, а међу говорницима на пленуму су били и предсједници САД, Француске, Кине, Јапана, Шведске и др. Самит је иначе организован у оквиру интерактивне дискусије на осам округлих столова. Предсједник Ђукановић је у свом обраћању истакао спремност Црне Горе да значајније допринесе у глобалним и регионалним напорима за прилагођавање и ублажавање посљедица климатских промјена. У том контексту, предсједник Ђукановић је посебно истакао формирање Регионалног форума за климатске промјене и одржавање министарске конференције о климатским промјенама и одрживом развоју која ће се за земље Југоисточне Европе и региона Медитерана одржати у Црној Гори, 16. и 17. октобра о.г. Излагање предсједника Ђукановића је доступно у форми видео записа на званичном сајту Уједињених нација.

Будући да претходи Конференцији УН посвећеној климатским промјенама, заказаној за децембар о.г. у Копенхагену, Самит представља прилику да се договором лидера поспјеше преговори и дефинишу смјернице за постизање свеобухватног и дјелотворног оквира за период послије 2012. године.

На маргинама Самита, предсједник Ђукановић је данас имао бројне сусрете са шефовима других делегација и представницима приватног сектора.

Такође, предсједник Ђукановић је у оквиру Самита учествовао на званичном ручку који је приредио Генерални секретар УН Бан Ки Мун и чија је тема била Одржива иницијатива рада.


Овдје можете преузети излагање предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Самиту УН посвећеном климатским промјенама. Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?