Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao sa delegacijom Evropskog parlamenta, na čelu sa predsjednikom delegacije Eduardom Kukanom

Objavljeno: 28.10.2009. 22:58 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je sa delegacijom Evropskog parlamenta, na čelu sa predsjednikom delegacije Eduardom Kukanom, koja se u Crnoj Gori nalazi povodom održavanja IV Medjuparlamentarnog sastanka Crna Gora-Evropski parlament. Predsjednik Djukanović je zahvalio predstavnicima Evropskog parlamenta na pozitivnim izjavama datim u rezoluciji pri razmatranju Izvještaja Evropske komisje o napretku Crne Gore u 2009.godini, kao i na zalaganju za viznu liberalizaciju za gradjane Crne Gore.

Zajednički je ocijenjeno da je Crna Gora ostvarila dobar napredak na putu evropskih integracija, ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i za implementaciju sveobuhvatnih reformi, uz konstataciju da je naročito važna činjenica da se preporuke Evropske unije popudaraju sa prioritetima Vlade Crne Gore.

Predsjednik Djukanović je informisao delegaciju da je za Crnu Goru strateški cilj integracija u Evropsku uniju i NATO, pri čemu su prioriteti dalje jačanje administrativnih kapaciteta i institucija vladavine prava.

Izražavajući uvjerenje da će vizna liberalizacija omogućiti gradjanima Crne Gore da se više upoznaju sa evropskom praksom, standardima i unaprijedi razmjena iskustava, Premijer je informisao da se Crna Gora nada da nakon procesa odgovaranja na Upitnik Evropske komisije i na osnovu pozivnog mišljenja Komisije, Crna Gora može dobiti status kandidata za članstvo u EU 2010.godine.

Predsjednik Vlade je delegaciji takodje predstavio mjere koje Vlada preduzima na ublažavanju posledica ekonomske krize, mjere na privlačenju stranih direktnih investicija, kao i potencijale za dalji ekonomski razvoj.

Premijer je naglasio da Crna Gora ima dobru regionalnu saradnju i da pored predsjedavanja regionalnim inicijativama CEFTA-om I MARRI-jem, u sledećem period preuzima i predsjedavanje sa Regionalnim savjetom saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, Centralno-evropskom inicijativom i jadransko-jonskom inicijativom.

Predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta Edvard Kukan je na kraju pohvalio napredak Crne Gore i naglasio da će predstavnici Evropskog parlamenta nastaviti sa unapredjenjem saradnje sa Crnom Gorom kako bi unaprijedili njen uspjeh.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?