Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао са делегацијом Европског парламента, на челу са предсједником делегације Едуардом Куканом

Објављено: 28.10.2009. 22:58 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао је са делегацијом Европског парламента, на челу са предсједником делегације Едуардом Куканом, која се у Црној Гори налази поводом одржавања ИВ Медјупарламентарног састанка Црна Гора-Европски парламент. Предсједник Дјукановић је захвалио представницима Европског парламента на позитивним изјавама датим у резолуцији при разматрању Извјештаја Европске комисје о напретку Црне Горе у 2009.години, као и на залагању за визну либерализацију за градјане Црне Горе.

Заједнички је оцијењено да је Црна Гора остварила добар напредак на путу европских интеграција, испуњавању услова за визну либерализацију и за имплементацију свеобухватних реформи, уз констатацију да је нарочито важна чињеница да се препоруке Европске уније попударају са приоритетима Владе Црне Горе.

Предсједник Дјукановић је информисао делегацију да је за Црну Гору стратешки циљ интеграција у Европску унију и НАТО, при чему су приоритети даље јачање административних капацитета и институција владавине права.

Изражавајући увјерење да ће визна либерализација омогућити градјанима Црне Горе да се више упознају са европском праксом, стандардима и унаприједи размјена искустава, Премијер је информисао да се Црна Гора нада да након процеса одговарања на Упитник Европске комисије и на основу позивног мишљења Комисије, Црна Гора може добити статус кандидата за чланство у ЕУ 2010.године.

Предсједник Владе је делегацији такодје представио мјере које Влада предузима на ублажавању последица економске кризе, мјере на привлачењу страних директних инвестиција, као и потенцијале за даљи економски развој.

Премијер је нагласио да Црна Гора има добру регионалну сарадњу и да поред предсједавања регионалним иницијативама ЦЕФТА-ом И МАРРИ-јем, у следећем период преузима и предсједавање са Регионалним савјетом сарадње земаља Југоисточне Европе, Централно-европском иницијативом и јадранско-јонском иницијативом.

Предсједник Делегације Европског парламента Едвард Кукан је на крају похвалио напредак Црне Горе и нагласио да ће представници Европског парламента наставити са унапредјењем сарадње са Црном Гором како би унаприједили њен успјех.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?