Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kreativna Crna Gora: Podrška bjelopoljskoj radionici „NITI“ u očuvanju i afirmaciji vještine obrade vune

Objavljeno: 16.06.2020. 18:04 Autor: MKU
Ministarstvo kulture, u okviru kampanje „Živimo kulturu“, nastavlja sa predstavljanjem autora čiji je rad podržan na drugom konkursu za kreativne industrije, u sklopu programa „Kreativna Crna Gora“. Među njima je i radionica „NITI“ iz Bijelog Polja koja djelatnost zasniva na tradicionalnom crnogorskom zanatu obrade vune i kao takvog ga čuva od potencijalnog nestanka sa naših prostora, istovremeno ga i afirmišući kao bitan segment izvorne proizvodnje tekstila. Podrška Ministarstva kulture radionici „NITI“ kroz ovaj konkurs usmjerena je na povećanje kapaciteta i generalnog proizvodnog procesa.

„Ideja za projekat krenula je iz naše radionice koja postoji već sedam godina. Posjedujemo vještinu tkanja, imamo i stare razboje, pa smo htjeli da vunu koja nije dovoljno iskorišćena na sjeveru Crne Gore ponovo vratimo u upotrebu, kroz dizajniranje odjevnih komada koji će moći da se nose u svakodnevnom životu“, kaže Miroslava Radović iz radionice „NITI“.
Vunu preporučuje kao izuzetno zdrav i relativno jeftin prirodni materijal, koji se lako održava.

„Odjevni predmeti od vune peru se u mlakoj vodi bez deterdženta. Dovoljno ih je i samo osunčati ili iznijeti na hladnoću. Vuna je specifičan materijal, koji do jedne trećine svoje težine može da upije vlagu a da se ona ne osjeti. Takođe, u njoj ne mogu da se razviju, niti da opstanu, mikroorganizmi. Upravo to je razlog koji nas je podstakao da pokušamo da odjevne komade od vune vratimo u upotrebu, jer je sve više ljudi, posebno djece, podležno raznim alergijama“, ističe Radović.

U fokusu radionice „NITI“ je, kako ka\e ono tržište koje je usmjereno ka ljudima koji umiju da prepoznaju vrijednost ručno izrađenih odjevnih predmeta od prirodnih materijala.
„Ovo je, u stvari, umjetnost koja svaki put iznjedri nešto novo. To je i nesvakidašnja igra niti koje se prepliću. Uz pomoć drvene sprave koja ima klinove na sebi, kroz proces tkanja dobijamo platno koje može biti nesvakidašnje ljepote. Svaki put kada počnem da radim neki komad, zamislim kako će da ispadne, ali me priroda materijala iznenadi - debljina vlakna ili boja učine svoje i na kraju dobijem nešto sasvim drugačije od onoga što sam planirala. U ovakvim vrstama materijala čak i ako se desi greška, to zapravo bude unikatni pečat, tj. neponovljiva šara koja daje specijalnu draž tkanju“, naglašava Radović.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini. Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?