Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Подршка бјелопољској радионици „НИТИ“ у очувању и афирмацији вјештине обраде вуне

Објављено: 16.06.2020. 18:04 Аутор: МКУ
Министарство културе, у оквиру кампање „Живимо културу“, наставља са представљањем аутора чији је рад подржан на другом конкурсу за креативне индустрије, у склопу програма „Креативна Црна Гора“. Међу њима је и радионица „НИТИ“ из Бијелог Поља која дјелатност заснива на традиционалном црногорском занату обраде вуне и као таквог га чува од потенцијалног нестанка са наших простора, истовремено га и афирмишући као битан сегмент изворне производње текстила. Подршка Министарства културе радионици „НИТИ“ кроз овај конкурс усмјерена је на повећање капацитета и генералног производног процеса.

„Идеја за пројекат кренула је из наше радионице која постоји већ седам година. Посједујемо вјештину ткања, имамо и старе разбоје, па смо хтјели да вуну која није довољно искоришћена на сјеверу Црне Горе поново вратимо у употребу, кроз дизајнирање одјевних комада који ће моћи да се носе у свакодневном животу“, каже Мирослава Радовић из радионице „НИТИ“.
Вуну препоручује као изузетно здрав и релативно јефтин природни материјал, који се лако одржава.

„Одјевни предмети од вуне перу се у млакој води без детерџента. Довољно их је и само осунчати или изнијети на хладноћу. Вуна је специфичан материјал, који до једне трећине своје тежине може да упије влагу а да се она не осјети. Такође, у њој не могу да се развију, нити да опстану, микроорганизми. Управо то је разлог који нас је подстакао да покушамо да одјевне комаде од вуне вратимо у употребу, јер је све више људи, посебно дјеце, подлежно разним алергијама“, истиче Радовић.

У фокусу радионице „НИТИ“ је, како ка\е оно тржиште које је усмјерено ка људима који умију да препознају вриједност ручно израђених одјевних предмета од природних материјала.
„Ово је, у ствари, умјетност која сваки пут изњедри нешто ново. То је и несвакидашња игра нити које се преплићу. Уз помоћ дрвене справе која има клинове на себи, кроз процес ткања добијамо платно које може бити несвакидашње љепоте. Сваки пут када почнем да радим неки комад, замислим како ће да испадне, али ме природа материјала изненади - дебљина влакна или боја учине своје и на крају добијем нешто сасвим другачије од онога што сам планирала. У оваквим врстама материјала чак и ако се деси грешка, то заправо буде уникатни печат, тј. непоновљива шара која даје специјалну драж ткању“, наглашава Радовић.

Подсјетимо, Министарство културе расписало је недавно и трећи Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години. Имајући у виду ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке области културе, Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?