Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora nije izuzetak u odnosu na globalni nivo koji bilježi značajan uticaj pandemije na život i položaja žena poručeno na sastanku sa predstavnicama ženskih nevladinih organizacija

Objavljeno: 30.07.2020. 20:01 Autor: PR Služba

Crna Gora nije izuzetak u odnosu na  globalni nivo, koji bilježi značajan uticaj pandemije na život i položaja žena, i to u više oblasti: ekonomski položaj (povećani rizici za infekciju virusom i dodatni radni napori u oblastima gdje žene dominiraju: trgovine, zdravstvo, ugostiteljstvo, povećan rizik eksploatacije i zlostavljanja,...), zdravlje (zdravstveni resursi su često preusmjeravani da odgovore epidemiji, što je umanjilo pristup zdravstvenim uslugama), rodno zasnovano nasilje (kao posljedica ekonomskih stresova u porodici, uvođenje karantina i produženi/kontinuirani boravak sa nasilnikom) itd.

Ovo su samo neki izazovi o kojima se govorilo na sastanku sa predstavnicama ženskih nevladinih organizacija sa kojima Odjeljenje za poslove rodne ravnopravosti ima kontinuiranu saradnju.

U okviru  redovnih aktivnosti koja se odnosi na  konsultacije sa partnerskim nevladinim organizacija,  u saradnji sa Kancelarijom UNDP u Crnoj Gori, u  uslovima pandemije organizovan je  razgovor preko ZOOM platforme.

Sastanku je prisustvovalo 13 predstavnica ženskih nevladinih organizacija. Prisutne su pozdravili/e Aleksandar Zeković, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Kaća Djuričković, programska menadžerica u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori i Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti.

Učesnici/e sastanka su zajednički konstatovali/e da je  pandemija Covid19 osvijetlila   puno izazova – socio-ekonomsko stanje, ograničenja u radu ženskih NVO-a kao i izazov finansijske održivosti.

Saglasili/e su se da  je neophodno  intenzivirati uticaj na javne politike u daljem radu, te  iskoristiti  UNDP istraživanje o socio-ekonomskom položaju žena koje treba da bude uskoro prezentovano javnosti kao odgovor na  krizne situacije.

Takođe je zaključeno da je neophodno nastaviti sa  radom  na izgradnji kapaciteta ženskih organizacija,  najprije u dijelu vještina pisanja projekata, u cilju korišćenja domaćih i međunarodnih fondova.

Dogovoreno je da se nastavi  dijalog o sistemskoj podršci ženskim NVO-ima, njihovoj održivosti i postojećim modelima podrške civilnom društvu posebno u dijelu kriterijuma za dodjelu sredstava.

Ženske nevladine organizacije su pozvane da daju svoj puni doprinos u  kreiranju četvrog po redu   strateškog dokumenta za unapređenje  politike rodne ravnopravnosti do 2025, čiji proces izrade počinje u septembru ove godine.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?