Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора није изузетак у односу на глобални ниво који биљежи значајан утицај пандемије на живот и положаја жена поручено на састанку са представницама женских невладиних организација

Објављено: 30.07.2020. 20:01 Аутор: ПР Служба

Црна Гора није изузетак у односу на  глобални ниво, који биљежи значајан утицај пандемије на живот и положаја жена, и то у више области: економски положај (повећани ризици за инфекцију вирусом и додатни радни напори у областима гдје жене доминирају: трговине, здравство, угоститељство, повећан ризик експлоатације и злостављања,...), здравље (здравствени ресурси су често преусмјеравани да одговоре епидемији, што је умањило приступ здравственим услугама), родно засновано насиље (као посљедица економских стресова у породици, увођење карантина и продужени/континуирани боравак са насилником) итд.

Ово су само неки изазови о којима се говорило на састанку са представницама женских невладиних организација са којима Одјељење за послове родне равноправости има континуирану сарадњу.

У оквиру  редовних активности која се односи на  консултације са партнерским невладиним организација,  у сарадњи са Канцеларијом УНДП у Црној Гори, у  условима пандемије организован је  разговор преко ЗООМ платформе.

Састанку је присуствовало 13 представница женских невладиних организација. Присутне су поздравили/е Александар Зековић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права, Каћа Дјуричковић, програмска менаџерица у Канцеларији УНДП у Црној Гори и Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности.

Учесници/е састанка су заједнички констатовали/е да је  пандемија Цовид19 освијетлила   пуно изазова – социо-економско стање, ограничења у раду женских НВО-а као и изазов финансијске одрживости.

Сагласили/е су се да  је неопходно  интензивирати утицај на јавне политике у даљем раду, те  искористити  УНДП истраживање о социо-економском положају жена које треба да буде ускоро презентовано јавности као одговор на  кризне ситуације.

Такође је закључено да је неопходно наставити са  радом  на изградњи капацитета женских организација,  најприје у дијелу вјештина писања пројеката, у циљу коришћења домаћих и међународних фондова.

Договорено је да се настави  дијалог о системској подршци женским НВО-има, њиховој одрживости и постојећим моделима подршке цивилном друштву посебно у дијелу критеријума за додјелу средстава.

Женске невладине организације су позване да дају свој пуни допринос у  креирању четврог по реду   стратешког документа за унапређење  политике родне равноправности до 2025, чији процес израде почиње у септембру ове године.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?