Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vrtići počinju sa radom 1. oktobra uz poštovanje mjera - Osoblje nosi maske, djeca nijesu u obavezi

Objavljeno: 09.09.2020. 18:28 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete
Predškolske ustanove počeće sa radom 1. oktobra, uz poštovanje svih strogo propisanih mjera, koje su upućene od strane Instituta za javno zdravlje. Same ustanove biće zadužene za detaljno održavanje i dezinfekciju prostorija te njihovo provjetravanje, djeca će provoditi više vremena na otvorenom, a roditelji i osoblje biće detaljno upoznati sa procedurama dovođenja i preuzimanja djece, ishrane i dr. 

Osoblje će biti u obavezi da nosi maske, a djeca ne. Ipak, uvažiće se odluka roditelja koji insistiraju da djeca nose maske tokom boravka u ustanovi, a pritom ne prave otpor, i u tim slučajevima osoblje je dužno da vrši nadzor nad pravilnim nošenjem maske. Sva lica koja nose maske trebalo bi da ih imaju nekoliko, u zavisnosti od dužine boravka u ustanovi. Maske mogu biti i platnene, a upravo platnene maske za djecu, šivene po mjeri/odgovarajuće veličine, se i preporučuju roditeljima koji insistiraju da dijete nosi masku. 

Roditelj ili drugo lice koje dovodi dijete u predškolsku ustanovu nosi masku i, zajedno sa djetetom, održava fizičku distancu od 2 metra od ostalih osoba. Osobe koje dovode/odvode dijete ne ulaze u sami objekat, već djecu preuzima/dovodi vaspitač. Ministarstvo je, u saradnji sa Upravom za imovinu, započelo proceduru nabavki beskontaktnih toplomjera, kojima će se, uvijek kad je to organizaciono izvodljivo, na ulazu u objekat mjeriti tjelesna temperatura djece. 

U ustanovu ne dolaze ni djeca niti osoblje ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe – simptomi respiratorne ili crijevne infekcije, povišena tjelesna temperatura, gubitak čula mirisa/ukusa i sl. Takođe, u ustanove ne dolaze osobe kojima je izdato rješenje o stavljanju u karantin ili mjera kućne izolacije. 

MINISTARSTVO PROSVJETE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?