Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вртићи почињу са радом 1. октобра уз поштовање мјера - Особље носи маске, дјеца нијесу у обавези

Објављено: 09.09.2020. 18:28 Аутор: ПР служба Министарства просвјете
Предшколске установе почеће са радом 1. октобра, уз поштовање свих строго прописаних мјера, које су упућене од стране Института за јавно здравље. Саме установе биће задужене за детаљно одржавање и дезинфекцију просторија те њихово провјетравање, дјеца ће проводити више времена на отвореном, а родитељи и особље биће детаљно упознати са процедурама довођења и преузимања дјеце, исхране и др. 

Особље ће бити у обавези да носи маске, а дјеца не. Ипак, уважиће се одлука родитеља који инсистирају да дјеца носе маске током боравка у установи, а притом не праве отпор, и у тим случајевима особље је дужно да врши надзор над правилним ношењем маске. Сва лица која носе маске требало би да их имају неколико, у зависности од дужине боравка у установи. Маске могу бити и платнене, а управо платнене маске за дјецу, шивене по мјери/одговарајуће величине, се и препоручују родитељима који инсистирају да дијете носи маску. 

Родитељ или друго лице које доводи дијете у предшколску установу носи маску и, заједно са дјететом, одржава физичку дистанцу од 2 метра од осталих особа. Особе које доводе/одводе дијете не улазе у сами објекат, већ дјецу преузима/доводи васпитач. Министарство је, у сарадњи са Управом за имовину, започело процедуру набавки бесконтактних топломјера, којима ће се, увијек кад је то организационо изводљиво, на улазу у објекат мјерити тјелесна температура дјеце. 

У установу не долазе ни дјеца нити особље уколико имају акутне здравствене тегобе – симптоми респираторне или цријевне инфекције, повишена тјелесна температура, губитак чула мириса/укуса и сл. Такође, у установе не долазе особе којима је издато рјешење о стављању у карантин или мјера кућне изолације. 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?