Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

PORTAL IN4S UKLONIO PROTIVZAKONITE KOMENTARE

Objavljeno: 23.09.2020. 14:45 Autor: PR Sluzba

Uredništvo portala IN4S uklonilo je najveći dio uvrjedljivih i protivzakonitih komentara koje je prijavio državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava mr Aleksandar Saša Zeković.

Državni sekretar Zeković prijavio je uredništvu portal IN4S komentare objavljene ispod teksta pod naslovom “Донатор ДПС све гласаче три побједничке листе прогласио Србима: Политичко искуство са СПЦ може постати озбиљан терет и ноћна мора нових власти” koji je dostupan na ovom linku: https://www.in4s.net/donator-dps-sve-glasace-tri-pobjednicke-liste-proglasio-srbima-politicko-iskustvo-sa-spc-moze-postati-ozbiljan-teret-i-nocna-mora-novih-vlasti/ zato jer predstavljaju protivzakoniti sadržaj po osnovu člana 26. i 36. Zakona o medijima.

 

“Komentari čije ste objavljivanje dozvolili prevazilaze slobodu izražavanja i granicu koju treba da podnese neko ko je dio javnog prostora, i predstavljaju grubo i neprimjereno vrijeđanje po ličnoj osnovi a neki od njih idu i u pravcu ugrožavanja moje sigurnosti” - naveo je Zeković. 

 

“Komentari u kojima se kaže da sam splačina ljudska (1), ustaša (2), da smrdim (2), da sam smeće (1), da se sprovopdi generalizacija i afirmišu stereotipi u odnosu na ćelavost (4), da sam budala (1), da sam peder (5), satanista (1), najavljuje se lov na zečeve pri čemu ću biti i prva žrtva (1), crna ovca (1), idiot (1), magarac (1), da sam govno (1), govedo (1), u negativnom kontekstu ističe seksualna orjentacija (veći broj komentara), i brojni drugi prevazilaze zakoniti kontekst slobode izražavanja i predstavljaju grubo vrijeđanje i ugrožavanje sigurnosti” naveo je državni Zeković u prijavi i pozvao uredništvo portala da shodno Zakonu ukloni sve sporne komentare.

Uredništvo portala je u roku od 50 minuta izbrisalo najveći broj prijavljenih komentara ali za nije objavilo i dostavljeno reagovanje u odnosu na osnovni, originalni, tekst koje ovdje integralno objavljujemo:

REAGOVANJE KOJE NIJE OBJAVIO PORTAL IN4S

Uredništvo portala IN4S objavilo je tekst pod naslovom “Донатор ДПС све гласаче три побједничке листе прогласио Србима: Политичко искуство са СПЦ може постати озбиљан терет и ноћна мора нових власти” u kojem su selektivno i skraćeno predstavljeni odgovori na pitanja koja sam dao Dnevnim novinama.

Pažljivim čitanjem objavljenog teksta na portalu IN4S, kao i integralnog intervjua Dnevnim novinama od 19.09.2020. godine - https://www.pobjeda.me/clanak/zekovic-nova-politicka-vecina-ima-odgovornost-da-bude-obazriva-prema-dostojanstvu-i-pravima-etickih-crnogoraca, ne može se naći osnov za konstataciju da sam sve glasače tri pobjedničke liste navodno proglasio Srbima jer o tome nijesam rekao ni riječi pa naslov predstavlja proizvoljnu ocjenu koja ne odražava suštinu i smisao mojeg razmišljanja.

Fotografija koju ste objavili kao ilustraciju uz tekst je nastala kroz moje učešće u kampanji Sindikata medija Crne Gore o značaju novinarske profesije i nema veze nikakve sa Demokratskom partijom socijalista čiji je natpis u pozadini.

Potvrđujem da sam toj partiji priložio određeni novčani iznos iz razloga što sam kao građanin, ne kao član, prepoznao kvalitet izbornog programa naročito u domenu ljudskih prava. Kao medij koji drži do neutralnosti i objektivnosti ne vidim smisao da stigmatizujete tu ličnu odluku kao što nijesam primjetio da ste stigmatizovali i kriminalizovali donaciju univerzitetskog profesora Zdravka Krivokapića prema Demokratskom frontu ili bilo koje druge osobe prema bilo kojem političkom subjektu koje zakonito djeluje i postoji.

 

Aleksandar Saša Zeković,

državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?