Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

POZIV SPC DA PRISTUPI JEDNOSTAVNOJ REGISTRACIJI I DALJE STOJI

Objavljeno: 26.09.2020. 21:08 Autor: PR Sluzba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava reaguje na tekst “Sastanak Amfilohija, Đonlešaja i Fejzića odložen na neko vrijeme” koji je na portalu “Vijesti” objavljen na ovom linku: https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/472419/sastanak-amfilohija-djonlesaja-i-fejzica-odlozen-na-neko-vrijeme i na tekst “Vjerski poglavari da pričaju o novim zbivanjima” koji je objavljen u nezavisnom dnevniku “Vijesti”, štampano izdanje od 26. septembra 2020. godine, subota, rubrika “Crna Gora”, strana 3. 

 

Napominjemo da se reagovanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava odnosi na navode iz Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve a ne na novinarski pristup/stav autorke teksta Biljane Matijašević.

 

 

REAGOVANJE

 

 

Na portalu “Vijesti” i u nezavisnom dnevniku “Vijesti” objavljeni su navedeni tekstovi u kojima se iz Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) iznose neistiniti i nepotpuni navodi koji i dalje mogu da doprinose namjernim manipulacijama i pogrešnom informisanju crnogorske javnosti. 

 

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je i dalje na snazi i primjenjuje se, je osigurao jednakost svih vjerskih zajednica. Bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda, to je savremen i liberalan zakon, sa čvrstim uporištem u Ustavu Crne Gore i najboljoj evropskoj demokratskoj praksi. 

 

Vlada Crne Gore je bila odlučna da stvara uslove i okruženje u kojem je moguće društveno i kulturno izražavanje vjere uz afirmisanje tolerancije i sprječavanje nasilja. Prepoznata višedecenijska netrpeljivost postavila je društvenu obavezu da se spriječi diskriminacija svake vrste i da nijedna vjerska zajednica ne bude privilegovana. O koliko se izazovnom i osjetljivom procesu radilo potvrđuju brojni i dokumentovani incidenti motivisani vjerskom mržnjom.

 

Bez obzira na politizaciju, prikrivene interese i otvorene najave o njegovom ukidanju ostaje nepobitna činjenica da je postojeći Zakon o slobodi vjeroispovijesti nediskriminatoran i da pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere.

 

Do sada zaključeni ugovori sa vjerskim zajednicama ne predstavljaju njihovo privilegovanje na bilo koji način već su logičan slijed prepoznatih potreba, odgovornog i partnerskog odnosa i pristupa. Naglašavamo da Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom ima značaj ratifikovanog međunarodnog ugovora. 

 

Vlada Crne Gore je više puta pozvala SPC da, bez odlaganja, pitanja od zajedničkog interesa definišu i urede međusobnim ugovorom. Taj poziv i dalje stoji i od SPC se očekuje da pristupi, kao i u drugim demokratskim zemljama, jednostavnom postupku registracije. 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?