Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ibrahim Smilović sastao se sa predstavnicima Komore javnih izvršitelja: "Zakonitost u postupanju javnih izvršitelja, efikasnost i funkcionalnost sistema moraju ostati prioritet"

Objavljeno: 14.10.2020. 19:34 Autor: M.L.

Direktor Direktorata za gradjansko zakonodavstvo i nadzor Ibrahim Smailović, sastao se sa predsjednikom Komore javnih izvršitelja Vidakom Latkovićem i članicom izvršnog odbora Komore Snežanom Pavličić u prostorijama Ministarstva pravde.

Povod sastanka bio je Izvještaj o napretku Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji u dijelu koji se odnosi na rad javnih izvršitelja. Smailović i predstavnici Komore su se saglasili da u narednom periodu treba preduzeti niz aktivnosti u pravcu promocije profesionalnih i etičkih standarda u postupanju javnih izvršitelja, prije svega kroz organizovanje treninga, što je bila jedna od ključnih preporuka iz Izvještaja. Posebno je važno, zaključeno je na sastanku, u narednom periodu organizovati obuku javnih izvršitelja i za oblast relevantnih Regulativa Evropske unije, kako bi javni izvršitelji bili spremni za njihovu implementaciju nakon ulaska Crne Gore u Evropsku uniju.

Važno je pomenuti da su, uz podršku Savjeta Evrope, u prethodnom periodu preduzete brojne aktivnosti na jačanju profesionalizma i odgovornosti javnih izvršitelja, pa je tako donešen i novi Etički kodeks javnih izvršitelja.

Na sastanku je utvrđeno da Ministarstvo pravde i Komora javnih izvršitelja treba da nastave sa zajedničkim nadzorom nad zakonitošću rada javnih izvršitelja, u mjeri u kojoj to dozvoljava trenutna epidemiološka situacija uzrokovana korona virusom, čime će se u znatnoj mjeri doprinijeti osnaživanju kapaciteta nadzora i, s tim u vezi, jačanju povjerenja u rad javnih izvršitelja. Zajednički nadzor je u prethodnom Izvještaju o napretku prepoznat kao značajna aktivnost koju sprovode Ministarstvo pravde i Komora javnih izvršitelja, koju treba kontinuirano sprovoditi i u narednom periodu, a koja će doprinijeti efikasnosti i funkcionalnosti sistema izvršenja i zakonitosti u postupanju javnih izvršitelja.

Posebno važnim ocijenjeno je učešće Komore javnih izvršitelja u 4 međunarodna projekta koji se odnose na jačanje profesionalizma i odgovornosti javnih izvršitelja, pružanje pravne pomoći i prekogranično izvršenje, kao i elektronsko povezivanje javnih izvršitelja sa svim institucijama relevantnim za sistem građanskopravnog izvršenja, a prije svega sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom za nekretnine i   Poreskom upravom. Očekuje se da će se elektronsko povezivanje sa Centralnom Bankom Crne Gore završiti do kraja tekuće godine.

U konačnom, zaključeno je da zakonitost u postupanju javnih izvršitelja i efikasnost i funkcionalnost sistema izvršenja moraju ostati prioritet, koji zahtijeva kontinuirane obuke javnih izvršitelja, praćenje sistema izvršenja i međuinstitucionalnu saradnju.

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?