Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ибрахим Смиловић састао се са представницима Коморе јавних извршитеља: "Законитост у поступању јавних извршитеља, ефикасност и функционалност система морају остати приоритет"

Објављено: 14.10.2020. 19:34 Аутор: М.Л.

Директор Директората за градјанско законодавство и надзор Ибрахим Смаиловић, састао се са предсједником Коморе јавних извршитеља Видаком Латковићем и чланицом извршног одбора Коморе Снежаном Павличић у просторијама Министарства правде.

Повод састанка био је Извјештај о напретку Црне Горе у процесу придруживања Европској унији у дијелу који се односи на рад јавних извршитеља. Смаиловић и представници Коморе су се сагласили да у наредном периоду треба предузети низ активности у правцу промоције професионалних и етичких стандарда у поступању јавних извршитеља, прије свега кроз организовање тренинга, што је била једна од кључних препорука из Извјештаја. Посебно је важно, закључено је на састанку, у наредном периоду организовати обуку јавних извршитеља и за област релевантних Регулатива Европске уније, како би јавни извршитељи били спремни за њихову имплементацију након уласка Црне Горе у Европску унију.

Важно је поменути да су, уз подршку Савјета Европе, у претходном периоду предузете бројне активности на јачању професионализма и одговорности јавних извршитеља, па је тако донешен и нови Етички кодекс јавних извршитеља.

На састанку је утврђено да Министарство правде и Комора јавних извршитеља треба да наставе са заједничким надзором над законитошћу рада јавних извршитеља, у мјери у којој то дозвољава тренутна епидемиолошка ситуација узрокована корона вирусом, чиме ће се у знатној мјери допринијети оснаживању капацитета надзора и, с тим у вези, јачању повјерења у рад јавних извршитеља. Заједнички надзор је у претходном Извјештају о напретку препознат као значајна активност коју спроводе Министарство правде и Комора јавних извршитеља, коју треба континуирано спроводити и у наредном периоду, а која ће допринијети ефикасности и функционалности система извршења и законитости у поступању јавних извршитеља.

Посебно важним оцијењено је учешће Коморе јавних извршитеља у 4 међународна пројекта који се односе на јачање професионализма и одговорности јавних извршитеља, пружање правне помоћи и прекогранично извршење, као и електронско повезивање јавних извршитеља са свим институцијама релевантним за систем грађанскоправног извршења, а прије свега са Министарством унутрашњих послова, Управом за некретнине и   Пореском управом. Очекује се да ће се електронско повезивање са Централном Банком Црне Горе завршити до краја текуће године.

У коначном, закључено је да законитост у поступању јавних извршитеља и ефикасност и функционалност система извршења морају остати приоритет, који захтијева континуиране обуке јавних извршитеља, праћење система извршења и међуинституционалну сарадњу.

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?