Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan ministarski sastanak za obrazovanje, istraživanje i inovacije za države Zapadnog Balkana

Objavljeno: 02.12.2020. 20:58 Autor: Ministarstvo nauke
Danas je održan Ministarski sastanak za obrazovanje, istraživanje i inovacije za države Zapadnog Balkana. Na poziv komesarke Marije Gabrijel, ministarka nauke dr Sanja Damjanović je govorila na temu istraživanja i inovacija i S3 strategija.

Na samom početku ministarka Damjanović je izrazila zahvalnost Evropskoj komisiji na snažnoj podršci i brojnim instrumentima za razvoj našeg regiona kao i komesarki Gabrijel lično na iniciranju Inovativne agende za Zapadni Balkan.

„Mi u Crnoj Gori imamo optimistična očekivanja jer u poslednje tri godine bilježimo dobre rezultate koji su iznad EU prosjeka. Sve to nije slučajno jer smo uvidjeli da nacionalne strategije moraju da budu u liniji sa EU politikama i strategijama pa mi je izuzetno drago što je Crna Gora prva zemlja kandidat koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije i ovim putem želim da ohrabrim kolege iz regiona da učine isto“ rekla je Damjanović.

Da bi se izgradio jak inovacioni ekosistem koji će biti konkurentan, ministarka Damjanović je poručila da su potrebni i jasno definisani stubovi poput infrastrukture, atraktivnog zakonodavnog okvira i jačanja kapaciteta. Crna Gora je izdvojila preko 13 miliona eura za izgradnju prvog naučno-tehnološkog parka, zakonodavni okvir koji je nedavno usvojen ima broje poreske olakšice, a u dijelu jačanja kapaciteta postavljen je temelj za crnogorsku inovativnu zajednicu u vidu tzv IT klastera.

Na kraju svog izlaganja ona je istakla da je SEEIIST projekat, koji je inicirao ovaj region a koji će predstavljati evropski centar izvrsnosti za borbu protiv kancera, nedavnom aplikacijom za ESFRI Roadmap pokazao da Region može biti konkurentan. Poslednjih 60 godina ovaj region nije imao nijednu krupnu istraživačku infrastrukturu zasnovanu na novim tehnologijama a bez jednog ovakvog „magneta“ se ne možemo boriti sa odlivom talenata, zaključila je Damjanović, dodajući da je upravo SEEIIST jedina istraživačka infrastruktura koja se našla u Inovativnoj agendi za Zapadni Balkan.

Ministarstvo nauke

Tokom sastanka ministri šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije) odgovorni za inovacije, istraživanje, obrazovanje i kulturu razgovoarali su i iznijeli svoje stavove o Inovativnoj agendi za Zapadni Balkan kao i sveobuhvatnoj, dugoročnoj strategiji saradnje sa EU.

Video predstavljen na današnjem EU-WB ministarskom sastanku možete pogledati na sledećem linku: https://youtu.be/mTYiNRV_IME

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?