Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан министарски састанак за образовање, истраживање и иновације за државе Западног Балкана

Објављено: 02.12.2020. 20:58 Аутор: Министарство науке
Данас је одржан Министарски састанак за образовање, истраживање и иновације за државе Западног Балкана. На позив комесарке Марије Габријел, министарка науке др Сања Дамјановић је говорила на тему истраживања и иновација и С3 стратегија.

На самом почетку министарка Дамјановић је изразила захвалност Европској комисији на снажној подршци и бројним инструментима за развој нашег региона као и комесарки Габријел лично на иницирању Иновативне агенде за Западни Балкан.

„Ми у Црној Гори имамо оптимистична очекивања јер у последње три године биљежимо добре резултате који су изнад ЕУ просјека. Све то није случајно јер смо увидјели да националне стратегије морају да буду у линији са ЕУ политикама и стратегијама па ми је изузетно драго што је Црна Гора прва земља кандидат која је усвојила Стратегију паметне специјализације и овим путем желим да охрабрим колеге из региона да учине исто“ рекла је Дамјановић.

Да би се изградио јак иновациони екосистем који ће бити конкурентан, министарка Дамјановић је поручила да су потребни и јасно дефинисани стубови попут инфраструктуре, атрактивног законодавног оквира и јачања капацитета. Црна Гора је издвојила преко 13 милиона еура за изградњу првог научно-технолошког парка, законодавни оквир који је недавно усвојен има броје пореске олакшице, а у дијелу јачања капацитета постављен је темељ за црногорску иновативну заједницу у виду тзв ИТ кластера.

На крају свог излагања она је истакла да је СЕЕИИСТ пројекат, који је иницирао овај регион а који ће представљати европски центар изврсности за борбу против канцера, недавном апликацијом за ЕСФРИ Роадмап показао да Регион може бити конкурентан. Последњих 60 година овај регион није имао ниједну крупну истраживачку инфраструктуру засновану на новим технологијама а без једног оваквог „магнета“ се не можемо борити са одливом талената, закључила је Дамјановић, додајући да је управо СЕЕИИСТ једина истраживачка инфраструктура која се нашла у Иновативној агенди за Западни Балкан.

Ministarstvo nauke

Током састанка министри шест земаља Западног Балкана (Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије) одговорни за иновације, истраживање, образовање и културу разговоарали су и изнијели своје ставове о Иновативној агенди за Западни Балкан као и свеобухватној, дугорочној стратегији сарадње са ЕУ.

Видео представљен на данашњем ЕУ-WБ министарском састанку можете погледати на следећем линку: хттпс://yоуту.бе/мТYиНРВ_ИМЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?