Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Završen javni poziv za građane za učešće u Projektu „1000plus“

Objavljeno: 07.12.2020. 16:06 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Javni poziv za građane za učešće u Projektu rješavanja stambenih pitanja građana po povoljnim uslovima – Projekat „1000plus“ IV faza, objavljen je 16. novembra, a predaja dokumentacije trajala je od 19. novembra do 3. decembra 2020. godine.

Za navedeni period, u pet komercijalnih banaka koje učestvuju u ovom projektu, građani su predali ukupno 772 aplikacije i to po bankama: Podgorička banka 120, NLB 245, Lovćen banka 55, CKB 225 i Erste banka 127.

U narednom periodu, Projektni odbor za upravljanje projektom rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima - Projekat „1000plus“ IV faza, izvršiće pregled svih pristiglih aplikacija građana. Nakon toga, Uprava za nekretnine će, u skladu sa svojim ingerencijama, izvršiti provjeru podataka aplikanata i njihovih članova domaćinstva vezano za riješeno stambeno pitanje na teritoriji Crne Gore, odnosno izvršiti provjeru da nemaju u susvojini više od jedne trećine ukupne površine stambenog objekta, što je i jedan od uslova za učešće u projektu.

Kada se kompletiraju svi podaci, Projektni odbor će sastaviti listu dobitnika vaučera, odnosno listu prioriteta, nakon čega će vaučeri biti dodijeljeni ciljnim grupama, i to:

− 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru;
− 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života;
− 30% ostalim korisnicima.

I pored velikog interesovanja građana u vezi prve dodjele vaučera, zbog obima posla koji obavlja više institucija, u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću precizirati datum dodjele. Očekujemo da će prva dodjela biti početkom naredne godine, a učinićemo sve da bude što prije.

Podsjećamo da su domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru i žrtve nasilja u porodici.

Do sada je, kroz prethodne tri faze, 191 prioritetno lice riješilo stambeno pitanje.

Takođe, u ponudi imamo 409 stambenih jedinica u izgradnji koje su ponudile 11 građevinskih firmi prijavljenih na javni poziv za ponuđače stanova, kao i listu izgrađenih stanova koja će se kontinuirano ažurirati, budući da je javni poziv za izgrađene stanove otvoren sve vrijeme dok traje projekat.

Da bi izgrađeni stambeni objekat bio predmet kupovine u Projektu „1000plus“, mora ispunjavati određene uslove, kao što su:

• Minimalni uslovi energetske efikasnosti, za zgrade koje su izgrađene prije 2013. godine. U tom slučaju, imamo spisak ovlašćenih lica koja vrše energetske preglede i izdaju izvještaj EE. Ukoliko je zgrada izgrađena nakon 2013. godine, ovaj izvještaj nije potreban.

• Da su svi papiri u vezi stana 1/1, odnosno da stan nema terete i ograničenja.

• Svi ostali detalji mogu se naći u Javnom pozivu za investitore i fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata, koji se nalazi na sajtu www.1000plus.me

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?