Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Завршен јавни позив за грађане за учешће у Пројекту „1000плус“

Објављено: 07.12.2020. 16:06 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Јавни позив за грађане за учешће у Пројекту рјешавања стамбених питања грађана по повољним условима – Пројекат „1000плус“ ИВ фаза, објављен је 16. новембра, а предаја документације трајала је од 19. новембра до 3. децембра 2020. године.

За наведени период, у пет комерцијалних банака које учествују у овом пројекту, грађани су предали укупно 772 апликације и то по банкама: Подгоричка банка 120, НЛБ 245, Ловћен банка 55, ЦКБ 225 и Ерсте банка 127.

У наредном периоду, Пројектни одбор за управљање пројектом рјешавања стамбених потреба грађана по повољним условима - Пројекат „1000плус“ ИВ фаза, извршиће преглед свих пристиглих апликација грађана. Након тога, Управа за некретнине ће, у складу са својим ингеренцијама, извршити провјеру података апликаната и њихових чланова домаћинства везано за ријешено стамбено питање на територији Црне Горе, односно извршити провјеру да немају у сусвојини више од једне трећине укупне површине стамбеног објекта, што је и један од услова за учешће у пројекту.

Када се комплетирају сви подаци, Пројектни одбор ће саставити листу добитника ваучера, односно листу приоритета, након чега ће ваучери бити додијељени циљним групама, и то:

− 40% корисницима чији је члан породичног домаћинства запослен у јавном сектору;
− 30% брачним супружницима код којих оба супружника имају до 35 година живота;
− 30% осталим корисницима.

И поред великог интересовања грађана у вези прве додјеле ваучера, због обима посла који обавља више институција, у овом тренутку не можемо са сигурношћу прецизирати датум додјеле. Очекујемо да ће прва додјела бити почетком наредне године, а учинићемо све да буде што прије.

Подсјећамо да су домаћинства која имају приоритет у овом пројекту: самохрани родитељи, односно старатељи, лица са инвалидитетом, породична домаћинства чији је члан лице са инвалидитетом, породична домаћинства са дјецом са сметњама у развоју, млади који су били дјеца без родитељског старања, запослени у установама које обављају здравствену дјелатност у јавном сектору и жртве насиља у породици.

До сада је, кроз претходне три фазе, 191 приоритетно лице ријешило стамбено питање.

Такође, у понуди имамо 409 стамбених јединица у изградњи које су понудиле 11 грађевинских фирми пријављених на јавни позив за понуђаче станова, као и листу изграђених станова која ће се континуирано ажурирати, будући да је јавни позив за изграђене станове отворен све вријеме док траје пројекат.

Да би изграђени стамбени објекат био предмет куповине у Пројекту „1000плус“, мора испуњавати одређене услове, као што су:

• Минимални услови енергетске ефикасности, за зграде које су изграђене прије 2013. године. У том случају, имамо списак овлашћених лица која врше енергетске прегледе и издају извјештај ЕЕ. Уколико је зграда изграђена након 2013. године, овај извјештај није потребан.

• Да су сви папири у вези стана 1/1, односно да стан нема терете и ограничења.

• Сви остали детаљи могу се наћи у Јавном позиву за инвеститоре и физичка и правна лица – понуђаче стамбених објеката, који се налази на сајту www.1000плус.ме

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?