Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Čestitamo 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava kojim obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji

Objavljeno: 10.12.2020. 13:44 Autor: mmp

Direktorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda čestita svima 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava kojim obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji.

 

Usvajanje Univerzalne  deklaracije o ljudskim pravima, je od istorijske važnosti jer je ovaj dokument od tridesetak članova odigrao značajnu ulogu u podizanju nivoa zaštitite ljudskih prava u cijelom svijetu.

Univerzalna deklaracija je prvi i najznačajniji međunarodni dokument za zaštitu ljudskih prava, koji definiše standarde koji se odnose na svaku osobu i svaku društvenu grupu ili zajednicu, a koje treba da poštuje svaka država. Univerzalna deklaracija postala je vremenom dio međunarodnog običajnog prava. Vrijednosti sadržane u deklaraciji relevantne su i aktuelne i nakon više od sedam decenija  nakon njenog usvajanja i samo njihovim poštovanjem i potpunom primjenom u državnim političkim sistemima moguće je izgraditi pravedno i inkluzivno društvo.      

 

„Sva ljudska bića rođena su slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima… Svi imaju pravo na život, slobodu i sigurnost… Svi su jednaki pred zakonom.“ - samo su neka od načela Deklaracije, a koja su ugrađena u temeljne pravne akte većine modernih država svijeta.

Svjedoci smo da je i danas potrebna posebna pažnja i ulaganje napora radi ostvarivanja ovih načela u praksi. Uprkos napretku u periodu od nekoliko desetljeća, ljudska prava socijalno ugroženih, starijih i nemoćnih osoba, manjinskih grupa, ugrožena su i u razvijenim zemljama, ali posebno u brojnim nerazvijenim zemljama širom svijeta. Poštovanje načela Deklaracije, solidarnost, tolerancija i aktivna uloga svakog pojedinca u poštovanju i promovisanju ljudskih prava, zadatak je koji nikada neće biti okončan.

 

Međutim, uprkos velikom napretku u periodu od usvajanja Deklaracije pa do danas svjedoci smo da se ljudska prava i dalje krše širom svijeta a posebno ljudska prava socijalno ugroženih, starijih i nemoćnih osoba, manjinskih zajednica, pa i prava žena, djece, osoba sa invaliditetom, LGBTI osoba i ostalih ''ranjivih'' društvenih grupa.

 

U nastavku je link ka video kampanji “Sloboda je u jednakosti” koji je NVO CAZAS pripremila u cilju obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja je razvijena u okviru projekta “Doprinos zaštiti ljudskih prava i promocija zdravstvene zaštite LGBTI osoba kroz jačanje svijesti i borbu protiv stigme i diskriminacije” koji sprovodi CAZAS, a koji je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Link ka video spotu: https://twitter.com/mljmpcg/status/1336954499618009088?s=21 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?