Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Честитамо 10. децембар – Међународни дан људских права којим обиљежавамо један од најважнијих датума у модерној историји

Објављено: 10.12.2020. 13:44 Аутор: ммп

Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода честита свима 10. децембар – Међународни дан људских права којим обиљежавамо један од најважнијих датума у модерној историји.

 

Усвајање Универзалне  декларације о људским правима, је од историјске важности јер је овај документ од тридесетак чланова одиграо значајну улогу у подизању нивоа заштитите људских права у цијелом свијету.

Универзална декларација је први и најзначајнији међународни документ за заштиту људских права, који дефинише стандарде који се односе на сваку особу и сваку друштвену групу или заједницу, а које треба да поштује свака држава. Универзална декларација постала је временом дио међународног обичајног права. Вриједности садржане у декларацији релевантне су и актуелне и након више од седам деценија  након њеног усвајања и само њиховим поштовањем и потпуном примјеном у државним политичким системима могуће је изградити праведно и инклузивно друштво.      

 

„Сва људска бића рођена су слободна и једнака у достојанству и правима… Сви имају право на живот, слободу и сигурност… Сви су једнаки пред законом.“ - само су нека од начела Декларације, а која су уграђена у темељне правне акте већине модерних држава свијета.

Свједоци смо да је и данас потребна посебна пажња и улагање напора ради остваривања ових начела у пракси. Упркос напретку у периоду од неколико десетљећа, људска права социјално угрожених, старијих и немоћних особа, мањинских група, угрожена су и у развијеним земљама, али посебно у бројним неразвијеним земљама широм свијета. Поштовање начела Декларације, солидарност, толеранција и активна улога сваког појединца у поштовању и промовисању људских права, задатак је који никада неће бити окончан.

 

Међутим, упркос великом напретку у периоду од усвајања Декларације па до данас свједоци смо да се људска права и даље крше широм свијета а посебно људска права социјално угрожених, старијих и немоћних особа, мањинских заједница, па и права жена, дјеце, особа са инвалидитетом, ЛГБТИ особа и осталих ''рањивих'' друштвених група.

 

У наставку је линк ка видео кампањи “Слобода је у једнакости” који је НВО ЦАЗАС припремила у циљу обиљежавања Међународног дана људских права. Кампања је развијена у оквиру пројекта “Допринос заштити људских права и промоција здравствене заштите ЛГБТИ особа кроз јачање свијести и борбу против стигме и дискриминације” који спроводи ЦАЗАС, а који је финансијски подржало Министарство за људска и мањинска права.

Линк ка видео споту: хттпс://тwиттер.цом/мљмпцг/статус/1336954499618009088?с=21 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?