Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Женеви усвојен коначни извјештај о стању људских права у Црној Гори у оквиру УПР механизма

Објављено: 29.06.2018. 19:00 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка учествовао је на 38. сесији Савјета за људска права на којој је данас, у Женеви, усвојен коначни Извјештај о стању људских права у Црној Гори у оквиру механизма Општег периодичног прегледа Савјета за људска права.

MMPИзвјештај који је успјешно презентован у јануару ове године дао је приказ оствареног напретка, изазова и обавеза Црне Горе на плану даљег јачања система заштите и поштовања људских права и слобода. Након интерактивне дискусије у оквиру поменуте презентације, Црна Гора је добила укупно 169 препорука од стране земаља чланица УН, од којих је прихватила имплементацију 159.

Министар Зенка пружајући осврт на прихваћене препоруке и дајући кратак резиме учинка по тематским областима у које су добијене препоруке груписане, поновио је недвосмислену посвећеност Црне Горе највишим вриједностима демократрије и принципима и начелима садржаним у Повељи УН, Универзалној декларацији о људским правима и међународним правним документима у области људских права.

Он је истакао да добијене препоруке Црна Гора види као додатни подстицај за унапређење стања људских права у земљи, те да ће наставити да спроводи мјере и активности које ће осигурати ефикасност институционалног оквира за људска права и пуно спровођење ратификованих међународних и домаћих инструмената. Зенка је истакао да ће се у наредном периоду интензивирати напори у областима од интересовања у складу са добијеним препорукама.

MMPУ завршном усвајању Извјештаја учествовали су представници земаља чланица и невладиних организација. Похваљен је конструктиван приступ УПР механизму и Црна Гора је позвана на наставак напора у циљу јачања заштите, поштовања и остваривања људских права, те испуњавања међународних обавеза у области људских права. Такође, представници земаља чланица поздравили су висок број прихваћених препорука које су добијене у оквиру презентације Извјештаја у јануару. Додатно, похваљени су напори у области родне равноправности, економског и политичког снажења жена, борби против насиља у породици, социјалне заштите рањивих група, затим у области заштите дјеце, лица са инвалидитетом, борби против трговине људима и рад на јачању независности правосуђа. Генерално, највише похвала упућено је промјени антидискриминационог сета међународних докумената.

Министар Зенка захвалио је свим земљама на учешћу у дискусији, као и организацијама цивиилног друштва које су дале прилог и подстакле интерес чланства за стање у Црној Гори. Он је још једном захвалио и свим државним институцијама, Институцији Заштитника људских права и слобода Црне Горе и невладиним организацијама, на континуираном ангажману и посвећености процесу израде и представљања извјештаја. Према министровим ријечима представљени учинак резултат је заједничких залагања.

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?