Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Radulović na sastanku sa ambasadorom Maslenikovim: U fokusu saradnje turizam, ekonomija i obrazovanje

Objavljeno: 11.12.2020. 22:08 Autor: MVP
Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislavom Maslenikovim.

Ministar Radulović je zahvalio na čestitkama povodom stupanja na dužnost i pismu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, što predstavlja gest u pravcu unapređivanja odnosa dvije države.

Šef crnogorske diplomatije Radulović je kazao da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja - savezništvu u NATO, bržoj evropskoj integraciji i dobrosusjedskoj saradnji.

Govoreći o bilateralnim odnosima, ministar Radulović je ocijenio da relacije Crne Gore i Ruske Federacije trenutno ne odgovaraju duhu vjekovnih, tradicionalnih i prijateljskih veza, te iskazao uvjerenje da ima prostora za saradnju bez obzira na različite pozicije na geopolitičkom planu, u oblastima koje se ne kose sa principima i ciljevima naše  vanjske politike.

Šef diplomatije je kazao da su tokom pandemije COVID-19, Crna Gora i Rusija pokazale da mogu uspješno sarađivati, o čemu svjedoči repatrijacija državljana dvije države.

Ambasador Maslenikov je kazao da je potrebno zajednički djelovati na unapređenju međudržavnih odnosa, te da su ključne oblasti za saradnju turizam, ekonomija i obrazovanje. Na toj liniji, izrazio je očekivanje da će, zbog široke primjene vakcine u Rusiji, epidemiološki uslovi naredne godine biti povoljniji, te da će omogućiti dolazak velikog broja ruskih turista u Crnu Goru.

Takođe, naglasio je da će u domenu obrazovanja Ruska Federacija nastaviti da stipendira crnogorske studente.

Zajednički je pozdravljena saradnja na multilateralnom planu kroz međusobnu podršku kandidaturama u međunarodnim organizacijama, te dogovoren nastavak komunikacije na tom planu.


Ministarstvo vanjskih poslova
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?