Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуловић на састанку са амбасадором Маслениковим: У фокусу сарадње туризам, економија и образовање

Објављено: 11.12.2020. 22:08 Аутор: МВП
Министар вањских послова Ђорђе Радуловић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Црној Гори Владиславом Маслениковим.

Министар Радуловић је захвалио на честиткама поводом ступања на дужност и писму руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, што представља гест у правцу унапређивања односа двије државе.

Шеф црногорске дипломатије Радуловић је казао да Црна Гора остаје посвећена кључним принципима вањскополитичког дјеловања - савезништву у НАТО, бржој европској интеграцији и добросусједској сарадњи.

Говорећи о билатералним односима, министар Радуловић је оцијенио да релације Црне Горе и Руске Федерације тренутно не одговарају духу вјековних, традиционалних и пријатељских веза, те исказао увјерење да има простора за сарадњу без обзира на различите позиције на геополитичком плану, у областима које се не косе са принципима и циљевима наше  вањске политике.

Шеф дипломатије је казао да су током пандемије ЦОВИД-19, Црна Гора и Русија показале да могу успјешно сарађивати, о чему свједочи репатријација држављана двије државе.

Амбасадор Маслеников је казао да је потребно заједнички дјеловати на унапређењу међудржавних односа, те да су кључне области за сарадњу туризам, економија и образовање. На тој линији, изразио је очекивање да ће, због широке примјене вакцине у Русији, епидемиолошки услови наредне године бити повољнији, те да ће омогућити долазак великог броја руских туриста у Црну Гору.

Такође, нагласио је да ће у домену образовања Руска Федерација наставити да стипендира црногорске студенте.

Заједнички је поздрављена сарадња на мултилатералном плану кроз међусобну подршку кандидатурама у међународним организацијама, те договорен наставак комуникације на том плану.


Министарство вањских послова
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?