Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ODRŽAN SASTANAK POSVEĆEN SARADNJI U OKVIRU BERLINSKOG PROCESA NA RJEŠAVANJU PITANJA NESTALIH USLED SUKOBA NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE

Objavljeno: 16.12.2020. 20:43 Autor: mrss
Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) i Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (UK), organizovali su online sastanak posvećen radu Grupe za nestala lica u okviru Berlinskog procesa. Na današnjem skupu, kojem su prisustvovali učesnici Berlinskog procesa, članovi Grupe za nestala lica za područje zapadnog Balkana (GNL) kazali su kako planiraju intenzivirati međusobnu saradnju, razmjenu informacija i rad s porodicama u cilju daljeg intenziviranja rada na rješavanju pitanja nestalih širom regiona. 

Na sastanku su učestvovali g-dja Wendy Morton MP, Ministrka za Evropu i Ameriku, Ministarstvo spoljnih poslova UK, g-din Andrew Page, direktor za zapadni Balkan, Ministarstvo spoljnih poslova UK, g-dja Kathryne Bomberger, generalna direktorica, ICMP, g-din Matthias Lüttenberg, direktor Divizije 212 - bilateralni odnosi sa državama centralne, istočne i jugoistočne Evrope, centralnu Aziju i južni Kavkaz, Kancelarija njemačke kancelarke i g-din Matthew Holliday, šef Programa za zapadni Balkan, Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP).

Wendy Morton, Ministrka za Evropu i Ameriku, Ministarstvo spoljnih poslova UK, izjavila je: „Grupa za nestale osobe, radeći s ICMP-om, postigla je puno u kratkom vremenskom periodu pronalaskom i identifikacijom hiljada nestalih, ali svim porodicama koje još uvijek traže svoje nestale dugujemo nastavak potrage. Proces regionalne saradnje, u čijem su srcu porodice nestalih, pruža regionu najbolju šansu za oporavak i da krene naprijed.“

Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, rekla je: „na zapadnom je Balkanu pronađeno i identifikovano više od 70 procenata od oko 40.000 osoba čiji je nestanak prijavljen nakon sukoba 1990-ih – što predstavlja uspjeh u poređenju s drugim poratnim područjima. Regionalna saradnja je ključna za ovo postignuće i odvija se uz stalnu podršku Vlade UK i drugih donatora. Ovaj vid regionalne, multilateralne saradnje može poslužiti kao inspiracija drugim poratnim područjima koja se suočavaju sa složenim pitanjem nestalih osoba.“

Na sastanku učestvovala je g-dja Semina Alekić, predsjedavajuća Regionalne koordinacije Udruženja porodica nestalih lica s područja bivše Jugoslavije, koja je kazala : „GNL je pokazala odgovornost i posvećenost sprovođenju Okvirnog plana uloživši dodatni napor kako bi savladali prepreke koje je sa sobom donijela pandemija bolesti Covid-19. Njegovi članovi su nastavili saradnju na regionalnom nivou, razmjenjujući informacije i ostvarujući napredak kroz zajedničke aktivnosti.“

Članovi Grupe za nestala lica su predstavili Izvještaj o sprovođenju zajedničkog Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije za period jul 2019. – novembar 2020. godine. Učešće na sastanku imali su g-din Amor Mašović ( Institut za nestale osobe BIH ), g- dja Ana Filko ( Uprava za zatočene i nestale Hrvatska ), g- din Rame Manaj ( Komisija za nestala lica Kosovo ), g- din Dragan Đukanović ( Komisija za nestala lica Crna Gora ) i g-din Veljko Odalović ( Komisija za nestala lica Republika Srbija ).

U godišnjem izvještaju je istaknuto kako je poboljšanje saradnje između članova GNL-a omogućilo identifikaciju posmrtnih ostataka koji su ležali neidentifikovani gotovo dvije decenije.

Naglašeno je kako članovi GNL-a primjenjuju Regionalnu bazu podataka – jedinu svoje vrste u svijetu – u procesu razmjene informacija o aktivnim slučajevima nestalih lica na transparentan način i u stvarnom vremenu.

U narednom periodu GNL planira jačati svoj uticaj kroz još bolju multilateralnu saradnju na osnovu postojeće bilateralne saradnje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?