Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОДРЖАН САСТАНАК ПОСВЕЋЕН САРАДЊИ У ОКВИРУ БЕРЛИНСКОГ ПРОЦЕСА НА РЈЕШАВАЊУ ПИТАЊА НЕСТАЛИХ УСЛЕД СУКОБА НА ПОДРУЧЈУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Објављено: 16.12.2020. 20:43 Аутор: мрсс
Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП) и Министарство спољних послова Уједињеног Краљевства (УК), организовали су онлине састанак посвећен раду Групе за нестала лица у оквиру Берлинског процеса. На данашњем скупу, којем су присуствовали учесници Берлинског процеса, чланови Групе за нестала лица за подручје западног Балкана (ГНЛ) казали су како планирају интензивирати међусобну сарадњу, размјену информација и рад с породицама у циљу даљег интензивирања рада на рјешавању питања несталих широм региона. 

На састанку су учествовали г-дја Wендy Мортон МП, Министрка за Европу и Америку, Министарство спољних послова УК, г-дин Андреw Паге, директор за западни Балкан, Министарство спољних послова УК, г-дја Катхрyне Бомбергер, генерална директорица, ИЦМП, г-дин Маттхиас Лüттенберг, директор Дивизије 212 - билатерални односи са државама централне, источне и југоисточне Европе, централну Азију и јужни Кавказ, Канцеларија њемачке канцеларке и г-дин Маттхеw Холлидаy, шеф Програма за западни Балкан, Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП).

Wендy Мортон, Министрка за Европу и Америку, Министарство спољних послова УК, изјавила је: „Група за нестале особе, радећи с ИЦМП-ом, постигла је пуно у кратком временском периоду проналаском и идентификацијом хиљада несталих, али свим породицама које још увијек траже своје нестале дугујемо наставак потраге. Процес регионалне сарадње, у чијем су срцу породице несталих, пружа региону најбољу шансу за опоравак и да крене напријед.“

Катхрyне Бомбергер, генерална директорица ИЦМП-а, рекла је: „на западном је Балкану пронађено и идентификовано више од 70 процената од око 40.000 особа чији је нестанак пријављен након сукоба 1990-их – што представља успјех у поређењу с другим поратним подручјима. Регионална сарадња је кључна за ово постигнуће и одвија се уз сталну подршку Владе УК и других донатора. Овај вид регионалне, мултилатералне сарадње може послужити као инспирација другим поратним подручјима која се суочавају са сложеним питањем несталих особа.“

На састанку учествовала је г-дја Семина Алекић, предсједавајућа Регионалне координације Удружења породица несталих лица с подручја бивше Југославије, која је казала : „ГНЛ је показала одговорност и посвећеност спровођењу Оквирног плана уложивши додатни напор како би савладали препреке које је са собом донијела пандемија болести Цовид-19. Његови чланови су наставили сарадњу на регионалном нивоу, размјењујући информације и остварујући напредак кроз заједничке активности.“

Чланови Групе за нестала лица су представили Извјештај о спровођењу заједничког Оквирног плана за рјешавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије за период јул 2019. – новембар 2020. године. Учешће на састанку имали су г-дин Амор Машовић ( Институт за нестале особе БИХ ), г- дја Ана Филко ( Управа за заточене и нестале Хрватска ), г- дин Раме Манај ( Комисија за нестала лица Косово ), г- дин Драган Ђукановић ( Комисија за нестала лица Црна Гора ) и г-дин Вељко Одаловић ( Комисија за нестала лица Република Србија ).

У годишњем извјештају је истакнуто како је побољшање сарадње између чланова ГНЛ-а омогућило идентификацију посмртних остатака који су лежали неидентификовани готово двије деценије.

Наглашено је како чланови ГНЛ-а примјењују Регионалну базу података – једину своје врсте у свијету – у процесу размјене информација о активним случајевима несталих лица на транспарентан начин и у стварном времену.

У наредном периоду ГНЛ планира јачати свој утицај кроз још бољу мултилатералну сарадњу на основу постојеће билатералне сарадње.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?