Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Injac – Tonin: Zajedničko iznalaženje inovativnih rješenja

Objavljeno: 23.12.2020. 23:52 Autor: mod

Ministarka odbrane Olivera Injac razgovarala je sa ministrom odbrane Republike Slovenije, Matejem Toninom.

Ministarka Injac zahvalila se za sveukupnu podršku koju Republika Slovenija kontinuirano ukazuje Crnoj Gori u procesu razvoja sistema odbrane, uključujući i jačanje sposobnosti Vojske Crne Gore. Naglasila je očekivanje za dalje unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, uz uvjerenje da će u bliskoj budućnosti biti otvorene dodatne mogućnosti za njen dalji razvoj. Potvrđujući odlučnost za poboljšanje zajedničkih napora u rješavanju aktuelnih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava region, Injac je naglasila važnost saradnje u okvirima regionalnih inicijativa. Injac je posebno podvukla značaj zajedničkog učešća vojnika iz Slovenije i Crne Gore u snagama NATO ojačanog pristustva na Istoku u Letoniji. Istakla je i uvjerenje da će Crna Gora intenzivirati napore na integracionom putu ka Evropskoj uniji uz nastavak sveobuhvatne podrške Slovenije.

Ministar Tonin čestitao je ministarki Injac na imenovanju na funkciju ministra odbrane i poručio da su Crna Gora i Republika Slovenija razvile intenzivnu odbrambenu saradnju koja je obostrano korisna. Tonin je naglasio da Republika Slovenija ostaje posvećena razvoju sveukupnih prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom, kao i nastavku i unapređenju bilateralne, regionalne i saradnje u okviru NATO aktivnosti i inicijativa. Dodao je i da savremeni bezbjednosni izazovi sa kojima se susrijećemo, zahtijevaju zajedničko iznalaženje inovativnih rješenja. Jedan od prijedloga budućih pravaca saradnje ministra Tonina je i razmjena iskustava u korišćenju i održavanju lakooklopnih patrolnih vozila Oshkosh, kojima je ta država, takođe, nedavno opremila svoju Vojsku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?