Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ињац – Тонин: Заједничко изналажење иновативних рјешења

Објављено: 23.12.2020. 23:52 Аутор: мод

Министарка одбране Оливера Ињац разговарала је са министром одбране Републике Словеније, Матејем Тонином.

Министарка Ињац захвалила се за свеукупну подршку коју Република Словенија континуирано указује Црној Гори у процесу развоја система одбране, укључујући и јачање способности Војске Црне Горе. Нагласила је очекивање за даље унапређење сарадње двије земље у области одбране, уз увјерење да ц́е у блиској будућности бити отворене додатне могућности за њен даљи развој. Потврђујући одлучност за побољшање заједничких напора у рјешавању актуелних безбједносних изазова са којима се суочава регион, Ињац је нагласила важност сарадње у оквирима регионалних иницијатива. Ињац је посебно подвукла значај заједничког учешћа војника из Словеније и Црне Горе у снагама НАТО ојачаног пристуства на Истоку у Летонији. Истакла је и увјерење да ће Црна Гора интензивирати напоре на интеграционом путу ка Европској унији уз наставак свеобухватне подршке Словеније.

Министар Тонин честитао је министарки Ињац на именовању на функцију министра одбране и поручио да су Црна Гора и Република Словенија развиле интензивну одбрамбену сарадњу која је обострано корисна. Тонин је нагласио да Република Словенија остаје посвећена развоју свеукупних пријатељских односа са Црном Гором, као и наставку и унапређењу билатералне, регионалне и сарадње у оквиру НАТО активности и иницијатива. Додао је и да савремени безбједносни изазови са којима се сусријећемо, захтијевају заједничко изналажење иновативних рјешења. Један од приједлога будућих праваца сарадње министра Тонина је и размјена искустава у коришћењу и одржавању лакооклопних патролних возила Осхкосх, којима је та држава, такође, недавно опремила своју Војску.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?