Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak ministarke Bratić i Daliborke Uljarević - Neophodne promjene u sistemu obrazovanja

Objavljeno: 29.12.2020. 14:10 Autor: PR služba

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić razgovarala je danas sa izvršnom direktorkom Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborkom Uljarević. Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o nekoliko ključnih tema od značaja za proces obrazovanja, koja su u fokusu ove nevladine organizacije, ali koja i Ministarstvo drži kao prioritetna u svom radu.

Predstavnici CGO-a su apostrofirali slučajeve kontroverznih direktora obrazovnih javnih ustanova, poput direktora Srednje eletrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice Veselina Pićurića, zatim direktora Srednje pomorske škole u Kotoru Veljka Botice i direktorke JPU "Dragan Kovačević" u Nikšiću Radmile Backović. Uljarević je navela da je “CGO redovno slao inicijative za smjenu resornom ministru, uz prateću dokumentaciju koja je ukazivala na nesavjestan rad ovih direktora ”.

“Uvjeravam vas da će svi direktori škola i vrtića za koje ovo Ministarstvo bude imalo dokaze da su kršili zakon biti smijenjeni jer cilj ove Vlade jeste demontaža sistema koji je počivao na nezakonitostima” kazala je Bratić.

Zajednički je konstatovano da su pored intervencija u dijelu obezbijeđenja poštovanja Zakona o opštem obrazovanju neophodne i sistemske izmjene ovog Zakona, a čiji dio bi išao i u pravcu promjene načina izbora direktora obrazovnih ustanova.

Tokom sastanka bilo je riječi i o odnosu Vlade Crne Gore i Univerziteta Crne Gore (UCG) u kontekstu Inicijative CGO-a za sprovođenje eksterne revizije UCG za period od 2017. do 2020.godine, a shodno Ugovoru o finansiranju između Vlade i UCG.

“Javni je interes da znamo na koji način je ovaj Ugovor realizovan i kako su trošena sredstva iz Budžeta na UCG”, ocijenila je Bratić izražavajući razumijevanje za ovu Inicijativu CGO-a.

Tokom sastanka otvorena su i druga vezana pitanja iz oblasti obrazovanja, ali i naglašen značaj razvoja kritičkog mišljenja u obrazovnom sistemu kao ključnog doprinosa u tekućim procesima demokratizacije i evropeizacije društva.

Sastanku su prisustvovali saradnici ministarke Bratić, Martin Ćalasan, Miroslav Anđelić i Danilo Alagić, a u ime CGO-a i Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?