Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак министарке Братић и Далиборке Уљаревић - Неопходне промјене у систему образовања

Објављено: 29.12.2020. 14:10 Аутор: ПР служба

Министарка просвјете, науке, културе и спорта др Весна Братић разговарала је данас са извршном директорком Центра за грађанско образовање (ЦГО) Далиборком Уљаревић. Током састанка размијењена су мишљења о неколико кључних тема од значаја за процес образовања, која су у фокусу ове невладине организације, али која и Министарство држи као приоритетна у свом раду.

Представници ЦГО-а су апострофирали случајеве контроверзних директора образовних јавних установа, попут директора Средње елетротехничке школе „Васо Алигрудић“ из Подгорице Веселина Пићурића, затим директора Средње поморске школе у Котору Вељка Ботице и директорке ЈПУ "Драган Ковачевић" у Никшићу Радмиле Бацковић. Уљаревић је навела да је “ЦГО редовно слао иницијативе за смјену ресорном министру, уз пратећу документацију која је указивала на несавјестан рад ових директора ”.

“Увјеравам вас да ће сви директори школа и вртића за које ово Министарство буде имало доказе да су кршили закон бити смијењени јер циљ ове Владе јесте демонтажа система који је почивао на незаконитостима” казала је Братић.

Заједнички је констатовано да су поред интервенција у дијелу обезбијеђења поштовања Закона о општем образовању неопходне и системске измјене овог Закона, а чији дио би ишао и у правцу промјене начина избора директора образовних установа.

Током састанка било је ријечи и о односу Владе Црне Горе и Универзитета Црне Горе (УЦГ) у контексту Иницијативе ЦГО-а за спровођење екстерне ревизије УЦГ за период од 2017. до 2020.године, а сходно Уговору о финансирању између Владе и УЦГ.

“Јавни је интерес да знамо на који начин је овај Уговор реализован и како су трошена средства из Буџета на УЦГ”, оцијенила је Братић изражавајући разумијевање за ову Иницијативу ЦГО-а.

Током састанка отворена су и друга везана питања из области образовања, али и наглашен значај развоја критичког мишљења у образовном систему као кључног доприноса у текућим процесима демократизације и европеизације друштва.

Састанку су присуствовали сарадници министарке Братић, Мартин Ћаласан, Мирослав Анђелић и Данило Алагић, а у име ЦГО-а и Снежана Калуђеровић, виша правна савјетница.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?