Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bratić uručila nagrade „Oktoih”

Objavljeno: 18.01.2021. 14:10 Autor: PR služba

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić uručila je danas u Vili „Gorica“ najprestižnije priznanje u oblasti obrazovanja, Državnu nagradu „Oktoih“ za 2020. godinu Snježani Bošković, profesorici istorije u JU OŠ „Olga Golović“ (Nikšić) i Ermini Vlahovljak, profesorici francuskog jezika u JU OŠ „Salko Aljković“ (Pljevlja).

U svom obraćanju ministarka Bratić je rekla: „Zadovoljstvo mi je što je jedna od prvih svečanosti na mojoj novoj dužnosti upravo dodjela Državne nagrade „Oktoih“, najvećeg priznanja u oblasti prosvjete u Crnoj Gori. Nije slučajno što takvo priznanje nosi naziv prve ćirilične knjige Južnih Slovena, „Oktoiha prvoglasnika“, koji je na ponos svih nas štampan upravo u Crnoj Gori, na Cetinju, 1494. godine. Crna Gora je u tom vremenu bila svjetionik i začetnik izgradnje pismenosti i obrazovanja. Danas ovaj vrijedan spomenik kulture govori kao svjedočanstvo o grčevitim naporima i najvećim stremljenjima da se očuvaju sloboda, kultura i identitet“.

pr

Ministarka je istakla da ovo najveće državno priznanje u oblasti prosvjete dodjeljujemo onima koji imaju najplemenitiji zadatak - da prosvjećuju i obrazuju mlade naraštaje: „Kao dugodišnji univerzitetski profesor i sama sam prošla putevima kojima svakodnevno idu prosvjetni radnici. I znam da su puni i izazova, ali i malih i velikih dragocjenih pobjeda. Pored toga što prenose znanje, prosvjetni radnici i vaspitavaju, grade sistem vrijednosti i društva u svojoj učionici, pripremaju za društvene i životne uloge. Upravo takvi profesionalci su Snježana Bošković i Ermina Vlahovljak, ovogodišnje dobitnice „Oktoiha“.
Bratić je zahvalila žiriju koji je učestvovao u izboru najboljih u prethodnoj godini, te istakla da vjeruje da su svi saglasni da „posebnu zahvalnost dugujemo našim divnim đacima, zbog kojih je poziv prosvjetnog radnika najpožrtvovaniji, najplemenitiji i najčovječniji poziv od svih“.

Predsjednik žirija prof. dr Boban Melović obrazložio je odluku žirija istakavši da su dobitnice ovogodišnje nagrade ispunile sve kriterijume koji su ih i preporučili za ovo vrijedno priznanje. „Izuzetne pedagoške sposobnosti, visok stepen posvećenosti, konkretni i respektabilni rezultati, razumijevanje uloge obrazovanja i škole za napredak društva čine profesorice Bošković i Vlahovljak dostojne nagrade koje su dobile. One su prepoznale značaj svog poziva i odlučile da ono jedino vrijedno što čovjek ima – znanje, misao i ideju prenesu na svoje učenike. Pomagale su svojim đacima da pripreme lekcije, ali i da se pripreme za dalji život“, rekao je Melović.

pr

Profesorica Vlahovljak je izrazila zadovoljstvo što se, kako je kazala, našla u društvu rijetkih koji su dobili ovu najsjajniju nagradu u prosvjeti. „Svako od nas kao pojedinac daje svoj doprinos, a mi, prosvjetni radnici, smo tu da preko našeg jako odgovornog poziva budemo uvijek otvoreni za produbljivanje sopstvenih znanja i vještina, s neprestanom željim da ih prenesemo budućim naraštajima. "Znanje je polje, ali ako nije preorano, ni obrađivano, neće biti ni požnjeveno". A znanje je ono što uvijek ostane u nama, što nikada nećemo izgubiti. I to je ono što sam pokušavala da prenesem svim generacijama mojih učenika, kojima sam, po njihovim riječima, bila uzor“, poručila je Vlahovljak.

pr

Profesorica Bošković je rekla: „Na svom životnom putu naučila sam da je tajna profesorskog rada u tome da razvijemo sposobnost da tokom cijelog radnog vijeka ostanemo učenici. Cjeloživotno učenje je nešto što nas vodi do uspjeha i cilja. Imala sam sreću da pohađam veoma kvalitetne obuke u zemlji i inostranstvu koje su me motivisale i podučavale da unaprijedim svoj rad u nastavi. Prenijeti učenicima entuzijazam i želju za stalnim napredovanjem i učenjem je veliki i važan zadatak prosvjetnog radnika. Stalno učim i radim na sebi vođena idejom da je samo kap ono što znamo, a ono što ne znamo - okean“.

Ove godine na Konkurs je pristiglo 19 prijedloga. Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i najveće je crnogorsko priznanje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te učeničkog i studentskog standarda.

PR Služba Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?