Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Братић уручила награде „Октоих”

Објављено: 18.01.2021. 14:10 Аутор: ПР служба

Министарка просвјете, науке, културе и спорта др Весна Братић уручила је данас у Вили „Горица“ најпрестижније признање у области образовања, Државну награду „Октоих“ за 2020. годину Сњежани Бошковић, професорици историје у ЈУ ОШ „Олга Головић“ (Никшић) и Ермини Влаховљак, професорици француског језика у ЈУ ОШ „Салко Аљковић“ (Пљевља).

У свом обраћању министарка Братић је рекла: „Задовољство ми је што је једна од првих свечаности на мојој новој дужности управо додјела Државне награде „Октоих“, највећег признања у области просвјете у Црној Гори. Није случајно што такво признање носи назив прве ћириличне књиге Јужних Словена, „Октоиха првогласника“, који је на понос свих нас штампан управо у Црној Гори, на Цетињу, 1494. године. Црна Гора је у том времену била свјетионик и зачетник изградње писмености и образовања. Данас овај вриједан споменик културе говори као свједочанство о грчевитим напорима и највећим стремљењима да се очувају слобода, култура и идентитет“.

pr

Министарка је истакла да ово највеће државно признање у области просвјете додјељујемо онима који имају најплеменитији задатак - да просвјећују и образују младе нараштаје: „Као дугодишњи универзитетски професор и сама сам прошла путевима којима свакодневно иду просвјетни радници. И знам да су пуни и изазова, али и малих и великих драгоцјених побједа. Поред тога што преносе знање, просвјетни радници и васпитавају, граде систем вриједности и друштва у својој учионици, припремају за друштвене и животне улоге. Управо такви професионалци су Сњежана Бошковић и Ермина Влаховљак, овогодишње добитнице „Октоиха“.
Братић је захвалила жирију који је учествовао у избору најбољих у претходној години, те истакла да вјерује да су сви сагласни да „посебну захвалност дугујемо нашим дивним ђацима, због којих је позив просвјетног радника најпожртвованији, најплеменитији и најчовјечнији позив од свих“.

Предсједник жирија проф. др Бобан Меловић образложио је одлуку жирија истакавши да су добитнице овогодишње награде испуниле све критеријуме који су их и препоручили за ово вриједно признање. „Изузетне педагошке способности, висок степен посвећености, конкретни и респектабилни резултати, разумијевање улоге образовања и школе за напредак друштва чине професорице Бошковић и Влаховљак достојне награде које су добиле. Оне су препознале значај свог позива и одлучиле да оно једино вриједно што човјек има – знање, мисао и идеју пренесу на своје ученике. Помагале су својим ђацима да припреме лекције, али и да се припреме за даљи живот“, рекао је Меловић.

pr

Професорица Влаховљак је изразила задовољство што се, како је казала, нашла у друштву ријетких који су добили ову најсјајнију награду у просвјети. „Свако од нас као појединац даје свој допринос, а ми, просвјетни радници, смо ту да преко нашег јако одговорног позива будемо увијек отворени за продубљивање сопствених знања и вјештина, с непрестаном жељим да их пренесемо будућим нараштајима. "Знање је поље, али ако није преорано, ни обрађивано, неће бити ни пожњевено". А знање је оно што увијек остане у нама, што никада нећемо изгубити. И то је оно што сам покушавала да пренесем свим генерацијама мојих ученика, којима сам, по њиховим ријечима, била узор“, поручила је Влаховљак.

pr

Професорица Бошковић је рекла: „На свом животном путу научила сам да је тајна професорског рада у томе да развијемо способност да током цијелог радног вијека останемо ученици. Цјеложивотно учење је нешто што нас води до успјеха и циља. Имала сам срећу да похађам веома квалитетне обуке у земљи и иностранству које су ме мотивисале и подучавале да унаприједим свој рад у настави. Пренијети ученицима ентузијазам и жељу за сталним напредовањем и учењем је велики и важан задатак просвјетног радника. Стално учим и радим на себи вођена идејом да је само кап оно што знамо, а оно што не знамо - океан“.

Ове године на Конкурс је пристигло 19 приједлога. Државна награда „Октоих“ установљена је 1970. године и највеће је црногорско признање за изузетне резултате остварене у области васпитања и образовања, те ученичког и студентског стандарда.

ПР Служба Министарства просвјете, науке, културе и спорта

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?