Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Eurydice mreža predstavljena na Erasmus plus info danu

Objavljeno: 18.12.2020. 20:37 Autor: PR služba

U prostorijama rektorata Univerziteta Crne Gore, dana 18. decembra 2020. godine, održan je Erasmus plus info dan. Učešće su pored pored ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesne Bratić, uzeli koordinatorka Nacionalne Erasmus plus kancelarije Vanja Drljević, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, kao i veli broj članova akademskog osoblja i studentata, kojima su predstavljeni odobreni projekti i poziv za novi ciklus.

Ovom prilikom ucesnici su istakli značaj Erasmus + programa i drugih programa Evropske Unije koji za cilj imaju unapređenje saradnje između univerziteta u Crnoj Gori i Evropi, izgradnju kapaciteta ustanova visokog obrazovanja, te promociju i podsticanje mobilnosti studenata i akademskog osoblja, i na taj način boljem pozicioniranju ustanova visokog obrazovanja na evropskom tržistu.

Posebno je istaknut uspjeh Univerziteta Crne Gore koji je učestvovao u Erasmus plus programu kao koordinator ili partner u projektnim konzorcijumima. Ukupan iznos za finansirannje projekata za ovaj periodu, a u kojem učestvuje Univerzitet je oko 3 miliona eura.

U drugom djelu info dana prezentovana je Eurydice mreza i ukazano na značaj saradnje između zemalja u Evropi u okviru Eurydice mreže, posebno u doba pandemije.

Načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju u Zavodu za školstvo, gđa Nevena Čabrilo, predstavila je Eurydice platformu, funkcionisanje portala i rad na konstantnom unapređenju Internet stranice na kojoj su predstavljene karakteristike obrazovnih sistema država članica, sa posebnim akcentom na dio koji se odnosi na crnogorski obrazovni sistem. Takođe, osvrnula se na veliki broj Eurydice publikacija kojima prethode istraživanja koja se sprovode putem opsežnih i veoma dobro strukuriranih upitnika, sa velikim brojem indikatora u tim oblastima, od značaja za unapređenja obrazovnog sistema.

Jedinica za Eurydice mrezu se nalazi u Ministarstvu prosvjete, i Ministasrtvo je u prethodnom periodu koristilo sve prednosti ove mreze i crnogorskog ucesca na način sto je razmijenilo i iskustva u borbi sa Covid 19, kao i drugim praksama koje doprinose konkurentnosti obrazovnog sistema.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?