Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Еурyдице мрежа представљена на Ерасмус плус инфо дану

Објављено: 18.12.2020. 20:37 Аутор: ПР служба

У просторијама ректората Универзитета Црне Горе, дана 18. децембра 2020. године, одржан је Ерасмус плус инфо дан. Учешће су поред поред министарке просвјете, науке, културе и спорта др Весне Братић, узели координаторка Националне Ерасмус плус канцеларије Вања Дрљевић, ректор Универзитета Црне Горе Данило Николић, као и вели број чланова академског особља и студентата, којима су представљени одобрени пројекти и позив за нови циклус.

Овом приликом уцесници су истакли значај Ерасмус + програма и других програма Европске Уније који за циљ имају унапређење сарадње између универзитета у Црној Гори и Европи, изградњу капацитета установа високог образовања, те промоцију и подстицање мобилности студената и академског особља, и на тај начин бољем позиционирању установа високог образовања на европском тржисту.

Посебно је истакнут успјех Универзитета Црне Горе који је учествовао у Ерасмус плус програму као координатор или партнер у пројектним конзорцијумима. Укупан износ за финансиранње пројеката за овај периоду, а у којем учествује Универзитет је око 3 милиона еура.

У другом дјелу инфо дана презентована је Еурyдице мреза и указано на значај сарадње између земаља у Европи у оквиру Еурyдице мреже, посебно у доба пандемије.

Начелница Одјељења за међународну сарадњу у Заводу за школство, гђа Невена Чабрило, представила је Еурyдице платформу, функционисање портала и рад на константном унапређењу Интернет странице на којој су представљене карактеристике образовних система држава чланица, са посебним акцентом на дио који се односи на црногорски образовни систем. Такође, осврнула се на велики број Еурyдице публикација којима претходе истраживања која се спроводе путем опсежних и веома добро струкурираних упитника, са великим бројем индикатора у тим областима, од значаја за унапређења образовног система.

Јединица за Еурyдице мрезу се налази у Министарству просвјете, и Министасртво је у претходном периоду користило све предности ове мрезе и црногорског уцесца на начин сто је размијенило и искуства у борби са Цовид 19, као и другим праксама које доприносе конкурентности образовног система.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?