Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ерасмус + програм подржава интернационализацију Универзитета Црне Горе

Објављено: 13.11.2018. 21:34 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Интернационализација је одувијек била једно од стратешких опредјелјенја Универзитета Црне Горе, почев од првог потписаног споразума са партнерским универзитетом 1975. године до данашњих 138 са универзитетима из 37 земаља. То је поручио ректор Универзитета Црне Горе проф. др Данило Николић на данас одржаном Инфо дану Ерасмус + програма, у организацији Националне Ерасмус + канцеларије у Црној Гори.

„Снажењу те интернационалне мреже сарадње и размјене идеја и знања, осим наше потребе, жеље и прегалаштва, значајно су допринијели међународни програми сарадње, а посебно они финансирани фондовима Европске уније“, казао је ректор Николић, осврнувши се на ранији програм Темпус који је био значајна подршка за изградњу капацитета и реформу система високог образовања.

„Од 2014. године, кроз Ерасмус + програм, Универзитет Црне Горе је наставио добру праксу учешћа у пројектима за изградњу капацитета и пројектима за кредитну мобилност. Ове године УЦГ је добио грант за координаторски пројекат који ће се реализовати на нивоу Ректората са још пет њих у којима је Универзитет у својству партнертске институције. Кад узмемо у обзир пројекте који се тренутно реализују, долазимо до бројке од два координаторска и 12 пројеката у којима смо партнер- институција“, навео је ректор Николић.

Када је у питању, додао је он, кредитна мобилност у оквиру Ерасмус+ програма склопљено је 79 уговора за кредитну мобилност, у оквиру којих су 430 студената, наставног и ненаставног особља били на размјени. У истом периоду на Универзитету Црне Горе боравило је 49 студената и 156 чланова особља партнерских Универзитета.

„Мобилност је од непроцјењиве важности за студенте, академско и неакадемско особље и њихов даљи професионални развој“, закључио је ректор Николић.

Шефица Ерасмус Националне канцеларије у Црној Гори Вања Дрљевић казала је да је Универзитет Црне највећи корисиник Ерасмус + програма на националном нивоу те да већ скоро двије деценије учествује у великом броју пројеката који су утицали на повећање квалитета високог образовања у свим његовим сегментима. Такође је истакла да ће ова година бити јако важна у погледу учешћа Црне Горе у Ерасмус + програму, због измијењених околности учешћа појединих држава и повећаног буџета на располагању за земље Западног Балкана. Она је истакла да реформски напори универзитета, као и Црне Горе, не би биле могуће и да није подршке Европске уније, цитирајући ријечи једног Ерасмус студента: „Да је Ерасмус једино што је Европска унија урадила, то би био довољан разлог да она постоји”, и да опстане, казала је. Црна Гора је остварила завидне резултате у прошлогодишњем конкурсима, учешће у шсст пројеката изградње капацитета, а у једном учествује као лидер. Дрљевић је истакла и важност укључивања у неке сегменте Ерасмус + програма, који нису толико искоришћени, као што је програм Жан Моне, посебно узимајући у обзир стратешку орјентацију Црне Горе за ЕУ интеграцијом.

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Њ.Е. амбасадор Аиво Орав казао је да ће ускоро на располагању бити додатних пет милиона еура за стипендирање заједничких мастер програма, за државе Западног Балкана, по програму Ерасмус Мундуса, чиме ће се омогућити око 100 додатних стипендија за младе људе.

„Снажно вјерујем да ће ово мотивисати више студената да искористе ову прилику и пријаве се на универзитете који најбоље одговарају њиховим истраживачким потребама“, казао је Орав охрабрујући присутне студенте да се на Инфо дану упознају са детаљима програма и пренесу своје знање и осталим заинтересованим корисницима програма.

Државни секретар из Министарства просвјете Александар Митровић каже да је Црна Гора препознала значај програма мобилности, поготово стога што су истраживања на европском нивоу показала да је једном од три студента који учествују у програмима понуђен сталан посао.

„Свршени студенти са међународним искуством имају за 50% мању могућност да буду дугорочно незапослени; 64% послодаваца истакло је да има тенденцију да студентима који су имали међународно искуство дају већу професионалну одговорност; док 44% студената са међународним искуством има већу могућност за менаџерске позиције у оквиру првих десет година уласка на тржиште рада“, казао је Митровић. Он је додао да преко 300 студената годишње користо програме размјене и позвао студенте да на страници Министарства просвјете прате конкурсе страних Влада. У оквиру излагања, господин Митровић представио је могућности које пружа ЕУРYДИЦЕ мрежа.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?