Krivokapić i Kluge na onlajn sastanku: Vakcine protiv COVID-19 put ka okončanju pandemije i ekonomskom oporavku

Objavljeno: 23.01.2021. 00:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Tokom jučerašnjeg sastanka sa dr Hans Klugeom, direktorom Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, premijer prof. dr Zdravko Krivokapić razgovarao je o modalitetima za jednaku i pravičnu distribuciju COVID-19 vakcina u Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana.

Ističući da vakcine protiv COVID-19 nose potencijal da obuzdaju pandemiju, premijer Krivokapić je naglasio da moramo sarađivati kao porodica kako bismo obezbijedili hitnu, pravičnu i jednaku raspodjelu i administriranje vakcina protiv COVID-19. Premijer je naglasio da niko u tom procesu ne smije biti zaboravljen i da pandemiju možemo okončati na globalnom nivou, samo ukoliko je okončamo u svim pojedinačnim zemljama svijeta. Vlada Crne Gore ulaže enormne napore kako bi osigurala bezbjedne i djelotvorne vakcine kroz COVAX platformu, u konsultaciji sa EU, ali i u direktnim pregovorima sa proizvođačima, istakao je Krivokapić.

Regionalni direktor SZO za Evropu, dr Kluge rekao je da su međunarodna solidarnost, jednakost i zajedničko zastupanje ključni faktori u nabavci i distribuciji ograničenih količina vakcina na globalnom nivou. Svi ne mogu biti vakcinisani istovremeno, te je definisanje strateških prioriteta od krucijalne važnosti kako bi se osiguralo da prve, ograničene količine vakcina imaju najveći efekat u smislu smanjivanja slučajeva teškog obolijevanja i umiranja. On je pozdravio opredjeljenje Vlade Crne Gore da reforma zdravstva bude fokusirana na građane i njihove potrebe, kao i na jačanje finansijske zaštite. Dr Kluge je posebno pohvalio izuzetne napore Vlade u pravcu digitalizacije kao načina prevazilaženja kompleksnih izazova u dijelu ljudskih resursa i tehnologije rada.

Učesnici sastanka su se složili da je vakcinacija protiv COVID-19 kompleksan poduhvat koji traži vrijeme. Do tada neophodno je insistirati na dosljednom sprovođenju provjerenih i djelotvornih mjera kako bi se sačuvali životi i zdravlje građana.

Priemijer Krivokapić zahvalio je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na snažnoj podršci u jačanju nacionalnih kapaciteta za djelotvoran odgovor na COVID-19, izražavajući nadu da će u predstojećem periodu saradnja biti produbljena i intenzivirana.

Aktivno učešće u sastanku uzele su dr Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja i Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija.

Sastanku je prisustvovala i dr Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

Zdravko Krivokapić - Hans Kluge, SZO (22.01.2021.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?