Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кривокапић и Клуге на онлајн састанку: Вакцине против COVID-19 пут ка окончању пандемије и економском опоравку

Током јучерашњег састанка са др Ханс Клугеом, директором Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу, премијер проф. др Здравко Кривокапић разговарао је о модалитетима за једнаку и правичну дистрибуцију COVID-19 вакцина у Црној Гори и земљама западног Балкана.

Истичући да вакцине против COVID-19 носе потенцијал да обуздају пандемију, премијер Кривокапић је нагласио да морамо сарађивати као породица како бисмо обезбиједили хитну, правичну и једнаку расподјелу и администрирање вакцина против COVID-19. Премијер је нагласио да нико у том процесу не смије бити заборављен и да пандемију можемо окончати на глобалном нивоу, само уколико је окончамо у свим појединачним земљама свијета. Влада Црне Горе улаже енормне напоре како би осигурала безбједне и дјелотворне вакцине кроз COVAX платформу, у консултацији са ЕУ, али и у директним преговорима са произвођачима, истакао је Кривокапић.

Регионални директор СЗО за Европу, др Клуге рекао је да су међународна солидарност, једнакост и заједничко заступање кључни фактори у набавци и дистрибуцији ограничених количина вакцина на глобалном нивоу. Сви не могу бити вакцинисани истовремено, те је дефинисање стратешких приоритета од круцијалне важности како би се осигурало да прве, ограничене количине вакцина имају највећи ефекат у смислу смањивања случајева тешког оболијевања и умирања. Он је поздравио опредјељење Владе Црне Горе да реформа здравства буде фокусирана на грађане и њихове потребе, као и на јачање финансијске заштите. Др Клуге је посебно похвалио изузетне напоре Владе у правцу дигитализације као начина превазилажења комплексних изазова у дијелу људских ресурса и технологије рада.

Учесници састанка су се сложили да је вакцинација против COVID-19 комплексан подухват који тражи вријеме. До тада неопходно је инсистирати на досљедном спровођењу провјерених и дјелотворних мјера како би се сачували животи и здравље грађана.

Приемијер Кривокапић захвалио је Свјетској здравственој организацији на снажној подршци у јачању националних капацитета за дјелотворан одговор на COVID-19, изражавајући наду да ће у предстојећем периоду сарадња бити продубљена и интензивирана.

Активно учешће у састанку узеле су др Јелена Боровинић Бојовић, министарка здравља и Тамара Срзентић, министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија.

Састанку је присуствовала и др Мина Брајовић, шефица Канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори.

Zdravko Krivokapić - Hans Kluge, SZO (22.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?