Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Korisnici drugog Poziva u okviru Programa Crna Gora - Kosovo otpočeli sprovođenje projekata u vrijednosti 2,4 miliona eura

Objavljeno: 26.01.2021. 20:58 Autor: KEI
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Kosovo zajednički realizuju od 2010. godine ukazuju na uspješnost sveukupnog koncepta prekogranične saradnje, koji predstavlja suštinski podsticaj procesu evropske integracije, poručeno je danas na svečanosti kojom je obilježen početak sprovođenja projekata ugovorenih kroz Drugi poziv u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2014-2020, finansiranog iz sredstava Evropske unije.

Prilikom dodjele sertifikata korisnicima Drugog poziva, glavna pregovaračica i nacionalna IPA koordinatorka Zorka Kordić istakla je da značaj modela prekogranične saradnje potvrđuju upravo konkretni vidljivi rezultati projekata koji su se do danas razvili u saradnji između Crne Gore i Kosova, a putem kojih su postavljene osnove za dugoročnu saradnju u oblasti kulturne razmjene, turizma i zdravstvene zaštite, ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine, održivog korišćenja prirodnih resursa, socijalne kohezije i unapređenje pristupa zapošljavanju. Podsjetila je da su svojim interesovanjem izraženim u okviru Drugog poziva, partnerske organizacije i institucije sa područja Crne Gore i Kosova pokazale spremnost da svojim projektima u vrijednosti od 2,4 miliona eura doprinesu unapređenju životnih uslova u pograničnom području.

KEI

Generalna direktorica Direktorata za finansiranje i ugovaranje EU pomoći u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Crne Gore Marija Vukčević izrazila je punu spremnost Ugovornog tijela za saradnju s korisnicima bespovratnih sredstava i naglasila da, u saradnji s partnerima sa Kosova, već rade na pripremi Trećeg poziva, koji je planiran za mart 2021, kako bi svim zainteresovanim stranama pravovremeno pružili mogućnost da postanu korisnici Ipa sredstava.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic naglasio je da kroz ovaj EU program, Crna Gora i Kosovo nastoje da na održiv način prevazilaze zajedničke izazove. ,,Proces rješavanja društveno-ekonomskih pitanja na lokalnom nivou jeste zahtjevan, ali donosi dugoročan napredak. Evropskoj uniji pričinjava zadovoljstvo da doprinese ovom napretku kroz 2 miliona eura koja smo opredijelili za ovaj poziv. Očekujemo da ćemo u budućnosti moći da osjetimo stvaran uticaj koji ovi projekti ostvaruju u lokalnim zajednicama.’’

Generalni sekretar i šef Operativne strukture u Ministarstvu lokalne uprave Republike Kosovo Trim Beriša najavio je nastavak projekata saradnje u okviru Trećeg poziva za dostavljanje predloga projekata, kao i u novoj generaciji programa koja nas očekuje u okviru sljedeće finansijske perspektive IPA III.

Kroz Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata, koji je objavljen u januaru 2019. godine, za projekte prekogranične saradnje opredijeljena su sredstva Evropske unije u iznosu od 2,017 miliona eura, što uz sufinansiranje korisnika projekata iznosi 2,4 miliona eura. Projektni korisnici će svojim inicijativama doprinijeti unapređenju kvaliteta života, kroz podsticanje zapošljavanja i socijalne inkluzije, te unapređenje turizma, kulturnog i prirodnog nasljeđa.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE










Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?