Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Корисници другог Позива у оквиру Програма Црна Гора - Косово отпочели спровођење пројеката у вриједности 2,4 милиона еура

Објављено: 26.01.2021. 20:58 Аутор: КЕИ
Вриједне прекограничне иницијативе које Црна Гора и Република Косово заједнички реализују од 2010. године указују на успјешност свеукупног концепта прекограничне сарадње, који представља суштински подстицај процесу европске интеграције, поручено је данас на свечаности којом је обиљежен почетак спровођења пројеката уговорених кроз Други позив у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Црна Гора-Косово 2014-2020, финансираног из средстава Европске уније.

Приликом додјеле сертификата корисницима Другог позива, главна преговарачица и национална ИПА координаторка Зорка Кордић истакла је да значај модела прекограничне сарадње потврђују управо конкретни видљиви резултати пројеката који су се до данас развили у сарадњи између Црне Горе и Косова, а путем којих су постављене основе за дугорочну сарадњу у области културне размјене, туризма и здравствене заштите, економског развоја, заштите животне средине, одрживог коришћења природних ресурса, социјалне кохезије и унапређење приступа запошљавању. Подсјетила је да су својим интересовањем израженим у оквиру Другог позива, партнерске организације и институције са подручја Црне Горе и Косова показале спремност да својим пројектима у вриједности од 2,4 милиона еура допринесу унапређењу животних услова у пограничном подручју.

KEI

Генерална директорица Директората за финансирање и уговарање ЕУ помоћи у Министарству финансија и социјалног старања Црне Горе Марија Вукчевић изразила је пуну спремност Уговорног тијела за сарадњу с корисницима бесповратних средстава и нагласила да, у сарадњи с партнерима са Косова, већ раде на припреми Трећег позива, који је планиран за март 2021, како би свим заинтересованим странама правовремено пружили могућност да постану корисници Ипа средстава.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори Херман Шпиц нагласио је да кроз овај ЕУ програм, Црна Гора и Косово настоје да на одржив начин превазилазе заједничке изазове. ,,Процес рјешавања друштвено-економских питања на локалном нивоу јесте захтјеван, али доноси дугорочан напредак. Европској унији причињава задовољство да допринесе овом напретку кроз 2 милиона еура која смо опредијелили за овај позив. Очекујемо да ћемо у будућности моћи да осјетимо стваран утицај који ови пројекти остварују у локалним заједницама.’’

Генерални секретар и шеф Оперативне структуре у Министарству локалне управе Републике Косово Трим Бериша најавио је наставак пројеката сарадње у оквиру Трећег позива за достављање предлога пројеката, као и у новој генерацији програма која нас очекује у оквиру сљедеће финансијске перспективе ИПА ИИИ.

Кроз Други позив за достављање предлога пројеката, који је објављен у јануару 2019. године, за пројекте прекограничне сарадње опредијељена су средства Европске уније у износу од 2,017 милиона еура, што уз суфинансирање корисника пројеката износи 2,4 милиона еура. Пројектни корисници ће својим иницијативама допринијети унапређењу квалитета живота, кроз подстицање запошљавања и социјалне инклузије, те унапређење туризма, културног и природног насљеђа.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ










Да ли вам је садржај ове странице био од користи?