Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Poništeni konkursi za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte koje je objavilo bivše Ministarstvo nauke

Objavljeno: 28.01.2021. 19:38 Autor: PR služba

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obavještava sve aplikante i zainteresovanu javnost da se poništava Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte od 27.02.2020. godine kao i Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte sa izmjenama i dopunama od 09.04.2020.godine, objavljeni na sajtu Ministarstva nauke i na portalu Naučna mreža.

Konkursima je bilo predviđeno da se nacionalni naučnoistraživački projekti finansiraju iznosom ukupne vrijednosti od 1 milion i 500 000 evra, te da se realizuju u periodu ne dužem od dvije godine. Formalni razlozi za poništavanje konkursa nalaze se u proizvoljnoj, samovoljnoj i neprofesionalnoj primjeni, tumačenju i gruboj povredi procedura koje su morale biti poštovane prilikom konkursnog procesa, a precizirane su Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti i Pravilnikom kojim se reguliše ovaj proces.

Pored toga, proizvoljno i nestručno su sprovedeni svi djelovi procedure koji nisu bili precizirani zakonskim i podzakonskim aktima, čime je ostavljen prostor za brojne neregularnosti, uz nedostatak naučnih, formalnih i etičkih kriterijuma prilikom donošenja odluka u različitim fazama konkursne procedure. Ministarstvom nauke je tokom svih koraka konkursne procedure, od objave konkursa do objave rezultata po konkursima, rukovodila dr Sanja Damjanović.

Ministarstvo će uložiti sve napore kako bi što prije bili stvoreni formalni i suštinski uslovi na osnovu kojih bi se obezbijedile pretpostavke za novo raspisivanje konkursa.

Odluku o poništenju konkursa za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte možete pogledati OVDJEpdf.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?