Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

V.D. DIREKTORA AGENCIJE ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST SAVO KENTERA

Objavljeno: 12.05.2022. 20:48 Autor: ANB

Datum i mjesto rođenja: 02. maj 1976. godine na Cetinju, Crna Gora
Bračno stanje: oženjen, otac troje djece
Strani jezici: engleski, njemački i italijanski

Direktor Savo Kentera je doktorirao studije bezbjednosti na Univerzitetu u Beogradu.

Prije imenovanja na mjesto vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore, Dr Savo Kentera je bio osnivač i predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, think tank grupe sa sjedištem u Podgorici u Crnoj Gori. Bio je i potpredsjednik Svjetske organizacije atlantske povelje.

Dr Kentera je bio predsjednik Atlantskog saveza od 2008. godine. Njegova područja eskpertize uključuju međunarodne odnose, politike i upravljanja međunarodne zajednice, kao i bezbjednosna pitanja koja utiču na obavještajnu zajednicu, druge bezbjednosne studije i terorizam.

Prije dolaska u Atlantski savez bio je direktor Centra za međunarodne odnose Crne Gore. Dr Kentera je rukovodio godišnjim intenzivnim obrazovnim programom za oblast međunarodne bezbjednosti za regionalne stručnjake vanjske politike.

Dr Kentera je osnovao To Be Secure (2BS) Forum, vodeću bezbjednosno-političku platformu na visokom nivou posvećenu procjenama i analizi ključnih političkih i bezbjednosnih izazova. Osnovao je i Digitalni forenzički centar 2018. godine koji je prvi digitalni ,,hab’’ ove vrste posvećen borbi protiv dezinformisanja, lažnih vijesti i propagandnih kampanja koje imaju za cilj destabilizovanje demokratskih procesa kako u Crnoj Gori tako i na Zapadnom Balkanu.
Dr Kentera je predavao i objavljivao radove o raznim pitanjima koja se tiču preoblikovanja sistema odbrane i bezbjednosnih integracija za jugoistočnu Evropu i učestvovao je u programima Sjedinjenih Američkih Država na Institutu za nacionalnu bezbjednost i na fakultetu Džon Kenedi pri univerzitetu Harvard.


Vezani članci:

Nadzor 30.01.2023.
Djelokrug rada 30.01.2023.
Istorijat 30.01.2023.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?