Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

В.Д. ДИРЕКТОРА АГЕНЦИЈЕ ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЈЕДНОСТ САВО КЕНТЕРА

Објављено: 12.05.2022. 20:48 Аутор: АНБ

Датум и мјесто рођења: 02. мај 1976. године на Цетињу, Црна Гора
Брачно стање: ожењен, отац троје дјеце
Страни језици: енглески, њемачки и италијански

Директор Саво Кентера је докторирао студије безбједности на Универзитету у Београду.

Прије именовања на мјесто вршиоца дужности директора Агенције за националну безбједност (АНБ) Црне Горе, Др Саво Кентера је био оснивач и предсједник Атлантског савеза Црне Горе, тхинк танк групе са сједиштем у Подгорици у Црној Гори. Био је и потпредсједник Свјетске организације атлантске повеље.

Др Кентера је био предсједник Атлантског савеза од 2008. године. Његова подручја ескпертизе укључују међународне односе, политике и управљања међународне заједнице, као и безбједносна питања која утичу на обавјештајну заједницу, друге безбједносне студије и тероризам.

Прије доласка у Атлантски савез био је директор Центра за међународне односе Црне Горе. Др Кентера је руководио годишњим интензивним образовним програмом за област међународне безбједности за регионалне стручњаке вањске политике.

Др Кентера је основао То Бе Сецуре (2БС) Форум, водећу безбједносно-политичку платформу на високом нивоу посвећену процјенама и анализи кључних политичких и безбједносних изазова. Основао је и Дигитални форензички центар 2018. године који је први дигитални ,,хаб’’ ове врсте посвећен борби против дезинформисања, лажних вијести и пропагандних кампања које имају за циљ дестабилизовање демократских процеса како у Црној Гори тако и на Западном Балкану.
Др Кентера је предавао и објављивао радове о разним питањима која се тичу преобликовања система одбране и безбједносних интеграција за југоисточну Европу и учествовао је у програмима Сједињених Америчких Држава на Институту за националну безбједност и на факултету Џон Кенеди при универзитету Харвард.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?