Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kampanja UPC „Račun zadrži Crnu Goru podrži“

Objavljeno: 10.06.2022. 21:12 Autor: UPC

Uprava prihoda i carina danas je otpočela sa realizacijom kampanje „Račun zadrži Crnu Goru podrži“, koja ima veliki javni interes.Cilj kampanje je povećanje fisklane discipline kroz informisanje i podsjećanje kompletne javnosti na prava i obaveze koje su uređene zakonskim propisima.

Povodom početka kampanje, Uprava prihoda i carina je održala konferenciju za medije na kojoj je akcentovano da u borbi protiv sive ekonomije ne smije biti kompromisa i da je zato generalni stav novog menadžmenta UPC – nulta tolerancija za nepoštovanje fiskalne discipline.Prihodi državnog budžeta tiču se svakog građanina Crne Gore.

„Iznos PDV-a na računu je iznos kojim građanin učestvuje u punjenju državnog budžeta, to je novac građana i zato je izdavalac računa u obavezi da račun evidentira u sistemu UPC i ispoštuje svoje zakonom propisane obaveze“, istakao je Robert Rajković, načelnik Odsjeka za elektronsku fiskalizaciju u Sektoru za informacione sisteme UPC.

UPC

Kampanja „Račun zadrži Crnu Goru podrži“ ima za cilj da podsjeti građane da jednostavno, u svakom trenutku, mogu provjeriti da li je njihov račun ispravan, odnosno da li je račun izdat prilikom trgovine verifikovan kroz fiskalni servis i da li je promet koji je poreski obveznik ostvario i u koji je već uračunat PDV zaista prijavljen UPC. To je moguće uraditi jednostavnim skeniranjem QR koda.

Naglašeno je da sama činjenica da račun sadrži QR kod nije garancija da je isti validan. Iz tog razloga, potrebno je putem aplikacije izvršiti provjeru.

Uprava prihoda i carina na planu povećanja stepena fisklane discipline djeluje kroz tri strateška pravca – edukacijom poreskih obveznika, inspekcijskim nadzorom i naplatom poreskih obaveza, istakla je glavna poreska inspektorka Nataša Damjanović.

„Tokom sezone biće intenzivirane kontrole na teritoriji Crne Gore, a akcenat će biti na obveznicima koji sezonski obavljaju djelatnost“, kazala je Damjanović.

Djelovanjem u pravcu zajedničkog cilja, a to je suzbijanje sive ekonomije, UPC upućuje poziv građanima da, ukoliko izdati račun nema QR kod, ili ga ima ali ga skener ne prepoznaje, pozovu call centar na broj 19707 i prijave nepravilnosti.

Uprava podsjeća građane da račun koji nema QR kod nijesu u obavezi da plate.

Na današnjoj konferenciji za medije, premijerno je prikazan i promotivni spot napravljen sa ciljem da se dopre do što većeg broja crnogorskih građana, ali i gostiju tokom ljetne turističke sezone. Upečatljiv promo spot napravljen je uz pomoć popularnih Kumara.

Promo spot možete pogledati na linku

https://youtu.be/wlUK49lvatQ

UPC

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?