Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кампања УПЦ „Рачун задржи Црну Гору подржи“

Објављено: 10.06.2022. 21:12 Аутор: УПЦ

Управа прихода и царина данас је отпочела са реализацијом кампање „Рачун задржи Црну Гору подржи“, која има велики јавни интерес.Циљ кампање је повећање фисклане дисциплине кроз информисање и подсјећање комплетне јавности на права и обавезе које су уређене законским прописима.

Поводом почетка кампање, Управа прихода и царина је одржала конференцију за медије на којој је акцентовано да у борби против сиве економије не смије бити компромиса и да је зато генерални став новог менаџмента УПЦ – нулта толеранција за непоштовање фискалне дисциплине.Приходи државног буџета тичу се сваког грађанина Црне Горе.

„Износ ПДВ-а на рачуну је износ којим грађанин учествује у пуњењу државног буџета, то је новац грађана и зато је издавалац рачуна у обавези да рачун евидентира у систему УПЦ и испоштује своје законом прописане обавезе“, истакао је Роберт Рајковић, начелник Одсјека за електронску фискализацију у Сектору за информационе системе УПЦ.

UPC

Кампања „Рачун задржи Црну Гору подржи“ има за циљ да подсјети грађане да једноставно, у сваком тренутку, могу провјерити да ли је њихов рачун исправан, односно да ли је рачун издат приликом трговине верификован кроз фискални сервис и да ли је промет који је порески обвезник остварио и у који је већ урачунат ПДВ заиста пријављен УПЦ. То је могуће урадити једноставним скенирањем QР кода.

Наглашено је да сама чињеница да рачун садржи QР код није гаранција да је исти валидан. Из тог разлога, потребно је путем апликације извршити провјеру.

Управа прихода и царина на плану повећања степена фисклане дисциплине дјелује кроз три стратешка правца – едукацијом пореских обвезника, инспекцијским надзором и наплатом пореских обавеза, истакла је главна пореска инспекторка Наташа Дамјановић.

„Током сезоне биће интензивиране контроле на територији Црне Горе, а акценат ће бити на обвезницима који сезонски обављају дјелатност“, казала је Дамјановић.

Дјеловањем у правцу заједничког циља, а то је сузбијање сиве економије, УПЦ упућује позив грађанима да, уколико издати рачун нема QР код, или га има али га скенер не препознаје, позову цалл центар на број 19707 и пријаве неправилности.

Управа подсјећа грађане да рачун који нема QР код нијесу у обавези да плате.

На данашњој конференцији за медије, премијерно је приказан и промотивни спот направљен са циљем да се допре до што већег броја црногорских грађана, али и гостију током љетне туристичке сезоне. Упечатљив промо спот направљен је уз помоћ популарних Кумара.

Промо спот можете погледати на линку

хттпс://yоуту.бе/wлУК49лватQ

UPC

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?