Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Dan državnosti i neradni dani

Objavljeno: 12.07.2022. 13:46 Autor: uip


Podsjećamo sve privredne subjekte koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, na propisanu odredbu člana 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini (“Sl.list CG“, br.49/08, 40/11, 38/19), da je pred nama
državni praznik 13. i 14. jul - Dan državnosti propisani kao neradni dani.

 

Trgovina na veliko i trgovina na malo ne može da se obavlja nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može se obavljati u:

1) apotekama;

2) specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme;

3) benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica;

4) pijacama;

5) štandovima - tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama;

6) prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka;

7) štandovima i kioscima u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela;

8) skladištima za trgovinu na veliko.

 

Specijalizovanim prodavnicama ili kioscima u smislu stava 2 tačka 2 ovog člana smatraju se prodavnice odnosno kiosci u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe.

 

Upozoravamo i apelujemo na sve privredne subjekte, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju predmetnu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da organ nadzora nadležan za primjenu propisa - Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne .

 

Za nepoštovanje predmetne obaveze, pored novačnih kazni, podsjećamo i na propisanu upravnu mjeru iz člana 42 stav 3, koja glasi :“ Ako trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika suprotno članu 35a ovog zakona, inspektor će zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen“.

 

Pozivamo privredne subjekte da poštovanjem propisane obaveze daju svoj doprinos potpunoj primjeni zakona.


PR služba Uprave za inspekcijske poslove

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?