Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Sprovedene kontrole u cilju zaštite prava intelektualne svojine u Kotoru

Objavljeno: 15.07.2022. 23:00 Autor: uip

Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za Tržišnu inspekciju je u pojačanom nadzoru, u periodu od 01.07 do 14.07.2022.godine, vršila kontrole primjene propisa koji regulišu zaštitu prava intelektualne svojine, po službenoj dužnosti, kao i po zahtjevima nosilaca prava intelektualne svojine (opštim i pojedinačnim zahtjevima) sa ciljem da se spriječi njihovo neovlašćeno korišćenje i zloupotreba. Kontrolama su obahvaćeni privredni subjekti koji se bave prometom tekstila i galanterije, kao i subjekti koji neovlašćeno koriste zaštićeni znak/žig putem reklame, kao i drugih roba čijim prometom se mogu povrijediti prava intelektualne svojine.


Kod pet subjekata nadzora u Kotoru, utvrđene su nepravilnosti u dijelu povrede žiga robne marke „Gucci“, „Marc Jacobs“, „Louis Vuitton“, „YSL“, „Cristian Dior“ i „Prada“.

Zbog utvrđenih nepravilnosti preduzeta je mjera oduzimanja robe i to 22 komada ženskih torbi u ukupnoj vrijednosti od 8.990,00€, a za učinjene prekršaje na osnovu Zakona o žigu, izdato je 10 prekršajnih naloga u iznosu od 10.000,00€.

Zastupnici nosioca prava žiga navedenih robnih marki biće obaviješteni kako bi isti pokrenuli postupak kod nadležnog suda.

Tržišna inspekcija će, pored ostalih oblasti nadzora, i u narednom periodu nastaviti sa ovom vrstom kontrola u svim opštinama, kako bi se obezbijedio veći stepen zaštite prava intelektualne svojine u našoj zemlji.

PR Služba Uprave za inspekcijske poslove

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?